Луцьк стане столицею легкої атлетики в Україні
Спорт

Луцьк стане столицею легкої атлетики в Україні

16 червня 2015, 22:19
0
0
Сподобалось?
0

У вихідні до Луцька завітав заступник міністра молоді і спорту Ігор Гоцул. На Волинь він приїхав, щоб дати офіційний старт амбітному проекту. У найближчі роки Луцьк планують перетворити на головний осередок легкої атлетики в Україні. План у життя втілюватимуть завдяки соціальній ініціативі Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Зі слів голови правління «Нового Луцька» Олександра Товстенюка, реалізація проекту буде здійснена у кілька етапів, але стисло у термінах. Уже цього тижня стартувала реконструкція головної спортивної арени міста – стадіону «Авангард». Йому повернуть статус не лише футбольного, а й легкоатлетичного. У планах укладання бігових доріжок з використанням покриття швейцарської фірми «Коніка» (таке ж використано на НСК «Олімпійський» у Києві), обладнання секторів для стрибків у довжину та висоту, а також сектор для метальників. Вартість реконструкції, за словами Олександра Товстенюка, складе 6,5 мільйона гривень. Роботи планується завершити уже у вересні.

Зі свого боку Ігор Гоцул пообіцяв, що міністерство і Федерація легкої атлетики допоможуть з відповідним обладнанням. За словами чиновника, після реконструкції стадіон «Авангард» матиме можливість отримати міжнародний легкоатлетичний сертифікат другого класу. Простіше кажучи, у Луцьку зможуть проходити будь-які міжнародні змагання, за виключенням Олімпійських ігор та чемпіонатів світу серед дорослих.

Але для того, щоб «Авангард» міг приймати солідні міжнародні турніри, відповідно до вимог сертифікації, повинен бути ще один допоміжний легкоатлетичний комплекс. Ним стане стадіон Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Так співпало, що цього року начальний заклад святкує 75-річчя. З цієї нагоди Ігор Палиця та його родина вирішили зробити університету подарунок – модернізувати стадіон. Тут роботи обійдуться у понад 1,7 мільйона гривень. На стадіоні СНУ з’являться три сертифіковані і чотири розминочні доріжки, паралельно подбають і про реконструкцію волейбольного та баскетбольного майданчиків і площадки під вуличними тренажерами. Щоб довершити легкоатлетичний комплекс, наступного року «Новий Луцьк» профінансує будівництво тренувального метального сектора або у центральному парку Луцька, або на стадіоні Луцького національного технічного університету.

За словами Олександра Товстенюка, проект у першу чергу розрахований на соціальний ефект.

– Ігор Палиця, як справжній патріот міста, дуже переживає, коли студенти після навчання залишають Луцьк. Коли ж з’являться стадіони, у талановитих спортсменів буде стимул лишитися тут, а не їхати у Київ чи Львів. Та й в економічному плані місто отримає чимало, – каже голова правління Фонду Ігоря Палиці.

Слова Олександра Товстенюка підтвердив Ігор Гоцул.

– Мені доводилося працювати з багатьма фондами. Але «Новий Луцьк» серед більшості вирізняється чудовою організацією і має надзвичайно високий рівень соціальної відповідальності, – зазначив заступник міністра.

Уже цьогоріч, якщо реконструкція «Авангарду» буде завершена у визначені терміни, у Луцьку проведуть пробний чемпіонат України серед юнаків. Наступного ж року сюди зможуть приїхати найсильніші спортсмени країни. Також Ігор Гоцул пообіцяв включити Луцьк і у календар міжнародних змагань. На кожен такий легкоатлетичний форум приїжджатиме мінімум тисяча-дві людей. А це відчутний поштовх для готельної та туристичної інфраструктури міста. Єдиним конкурентом у розвитку легкої атлетики для Луцька в Україні буде Кіровоград. Там уже є сертифікований стадіон. Однак древній Лучеськ має виграшне географічне розташування і ближчий за культурними та ментальними особливостями до Європи.

Оновлений «Авангард» спільно використовуватимуть для легкоатлетичних змагань і тренувань та для проведення футбольних матчів. Стадіон – головна арена ФК «Волинь». За словами Олександра Товстенюка, клуб поставлений до відома, щодо планів реконструкції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися