Щоб піти на пенсію у 60, треба «пахати» 35 років!
Україна

Щоб піти на пенсію у 60, треба «пахати» 35 років!

1 червня 2017, 15:56
0
-1
Сподобалось?
-1

Уряд презентував проект пенсійної реформи. Як зазначив Прем’єр Володимир Гройсман, її впровадження дасть змогу позбутися «дискримінаційного» характеру нинішньої пенсійної системи, ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду і, головне, підвищити виплати. Що ж насправді чекає простих українських пенсіонерів?

Осучаснення пенсій. Багато пенсіонерів, які, скажімо, вийшли на пенсію 10 років тому, одержують менші виплати, ніж їхні колеги, які почали отримувати пенсію недавно. Наприклад, середній розмір допомоги для тих, хто вийшов на пенсію у 2007 році, становить 1197 грн (таких в Україні 8,23 млн осіб). Для тих же, хто став пенсіонером після 2013 року, середній розмір виплат утричі вищий – 3267 гривень. Урядовці пропонують усунути таку дискримінацію й «осучаснити» всі пенсії. Під час розрахунків планують виходити з розміру середньої заробітної плати на рівні 3764 гривень, незалежно від року виходу на пенсію. Завдяки цьому більше п’яти мільйонів пенсіонерів уже з 1 жовтня 2017 року отримають підвищення пенсій  від 200 до понад тисячі гривень щомісячно.

Підвищення страхового стажу і пенсійний вік.  Зараз в Україні чоловіки мають право виходити на пенсію у 60 років, жінки – у 58,5 року. До 2021-го показники зрівняють: українці обох статей ставатимуть пенсіонерами у 60 літ. При цьому чоловікам необхідно мати 35 років страхового стажу, а жінкам – 30. Відповідно до запропонованої урядом реформи, пенсійний вік і надалі залишиться на рівні 60 років. Але зміняться вимоги щодо страхового стажу. Для початку його потрібно мати як мінімум 25 років.  Протягом найближчого десятиліття цей поріг поступово збільшуватиметься, і у 2028 році людині, щоб вийти на пенсію у 60, треба буде мати 35 років страхового стажу. Ті, у кого страховий стаж становить від 25 до 35 років, зможуть вийти на заслужений відпочинок у 63 роки. А хто офіційно працював лише 15-25 років – у 65. Водночас п’ять років необхідного страхового стажу можна буде «докупити», сплативши внески у Пенсійний фонд. Як порахували журналісти, доплатити доведеться приблизно 84,5 тисячі гривень. Якщо стаж менший ніж 15 років, людина зможе претендувати лише на отримання соціальної допомоги (її розмір залежить від сукупного доходу сім’ї).

Скасування особливих умов виходу на пенсію. Уряд запропонував позбавити права дострокового виходу на пенсію всіх пільговиків, за винятком військових. Зараз право дострокового виходу на пенсію мають працівники, зайняті на небезпечних і шкідливих виробництвах, медики, учителі, працівники правоохоронних органів. Пропонується, щоб замість дострокової пенсії роботодавці платили за таких співробітників підвищені ставки соціального внеску, тобто після виходу на пенсію вони будуть отримувати більше.

Скасування обмежень на пенсії нинішнім пенсіонерам. Із жовтня 2017 року уряд пропонує скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам. Також із 1 жовтня пропонується відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Наразі пенсії, розмір яких перевищує 12 470 гривень (10 прожиткових мінімумів), підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% у частині такого перевищення.

Пенсії щорічно перераховуватимуть. У законопроекті передбачається автоматична норма про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій для захисту від інфляції. Так, у презентації зазначається, що перерахунок відбуватиметься з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% індексу споживчих цін. 

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися