Як  виживають люди у селі на Буковині, де 20 років немає світла і газу
Україна

Як виживають люди у селі на Буковині, де 20 років немає світла і газу

18 грудня 2019, 20:44
0
0
Сподобалось?
0

У це важко повірити, але в ХХІ столітті є населені пункти, де нема звичних здобутків цивілізації. Особливо важко людям живеться взимку. 

Про подорож у таке село пишуть Версії.

…“Долішній Шепіт. Виходьте, кінцева”, — гукає водій маршрутки. Я — на Буковині. До села Фалькова — ще 14 кілометрів. Автобуси туди не їздять. Хіба що машина, яка забирає робітників із тамтешнього лісгоспу. З головою ОТГ їдемо автівкою знайомитись з тутешніми людьми.

“У Фалькові — 33 жителі, шестеро — постійні, — розповідає Юрій Жебчук, голова ОТГ, до якої територіально належить село. — Більшість на зиму перебирається сюди, у Долішній Шепіт, а влітку повертається”.

Їдемо серпантином через ліси. У мене на мобільнику зникають поділки, що позначають зв’язок… От ми і у Фалькові. Декілька дерев’яних хат, розкиданих поміж гір. Знайомлюся з місцевими. І одразу питаю — як минає звичайний день тутешнього жителя?

“Встаю вранці і йду на роботу”, — розповідає 46-річний Микола Щербань, який працює кочегаром на прикордонній заставі. Чоловік усе життя мешкає у Фалькові. “А кави випити?” — усміхається селянка Домініка Проданюк. “Щоби приготувати каву, треба встати о шостій ранку, піч розпалити, а це добрі пів години, потім каву зварити… Коли все зробиш, уже ніякої кави не хочеться! Це ж вам не просто увімкнув чайник у розетку — і за декілька хвилин маєш окріп”.

Непросто? Це ще м’яко сказано. “А газ у Фалькові колись був?” — питаю.

“Газу тут ніколи не було, — відповідає чоловік. — Електроенергію в радянські часи постачали від електростанції, що працює на бензині, по годинах — від 6.00 до 10.00, а потім від 18-ї години до півночі. Але тепер того нема. Були плани збудувати тут гідроелектростанцію. Приїжджали поважні люди, писали проекти, та до втілення у життя так і не дійшло. От сусід поставив сонячні батареї. Але каже, що це дуже дорого, та й непрактично в наших умовах. Особливо взимку, коли вони не заряджаються, як мали б, через постійну хмарність. Дехто і вітряки ставив — марно, бо сильні гірські вітри їх зривають”.

“На приватний будинок сонячні батареї коштують десь 15 тисяч доларів, а при зарплаті 3000 гривень таку розкіш собі не дозволиш”, — зауважує Оксана Джумара, мешканка села. Селяни розповідають, що за тиждень використовують щонайменше 7 великих свічок, маленьких — 10 і більше. Беруть їх гуртом. “А продукти купуємо в сусідньому селі або на ринку в Берегометі, — каже Мико

/storage/2019/12/12/image/md_VAjv_03-avt-2-9.jpeg

Юрій Жебчук, голова сільської ради, розповідає: “Коли є вільний час, то вечорами люди ходять в гості один до одного, п’ють чай, вечеряють”.

Як же тут дізнаються новини? Дехто передплачує газети. Але найшвидший канал передачі інформації — самі селяни. “Приходимо вранці на роботу і розповідаємо, хто що чув і бачив, — каже Марія. — По-іншому — складно”.

Нас минає сім’я Хабеняків — їдуть у сусіднє село фірою до коваля. Хлопці кажуть, що кіньми добираються години дві. Та й то, якщо не засніжило…

Чому ж ці люди досі живуть тут?

“Це наша земля, найгарніша на світі”, — каже Микола Щербань. Інші селяни з ним погоджуються. Дивовижно, але ці люди видаються справді щасливими. Без електроенергії, газу, мобільного зв’язку. Зате з живим спілкуванням. І любов’ю до своєї землі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися