73-річний українець зібрав тисячі рецептів від простатиту, імпотенції, безпліддя
Україна

73-річний українець зібрав тисячі рецептів від простатиту, імпотенції, безпліддя

13 грудня 2020, 19:00
0
1
Сподобалось?
1

Від простатиту, імпотенції, безпліддя, грипу, бородавок, остеохондрозу…

Іван Просяник із села Курінь Бахмацького району, що на Чернігівщині, працював журналістом. А потім зацікавився травознавством і продовжив родинну традицію, адже він з роду знахарів. Об’їздив Карпати, Полісся, щоб зібрати поради з народної медицини, записав і родинні, та видав книжку. Тепер має аж 30 тисяч рецептів!

Предки випрошували погоду

Травник, фольклорист, журналіст запевняє, що його предки були волхвами, вміли лікувати та випрошувати хорошу погоду. Рідних Івана Просяника звали язичницькими іменами: батька – Горасим, бабу – Зіниця, прабабу – Богівна, діда – Телесій. Вони добре зналися на травах, були відомими знахарями на Чернігівщині. Баба Онися по матері була шептухою. Дітей лікувала мухоморами, які клала у глиняний горщик, закопувала у гній, а через 20 днів діставала і змушувала вмочати палець у слиз та обсмоктувати. Прабаба Богівна теж була знахаркою та шептухою, померла у 112 років при розумі і здорових зубах, але геть лисою. Батько Просяника Горасим – пасічник, знахар і травознавець. Він славився міцним здоров’ям. Прожив тільки до 84 років, бо впав з яблуні, яка засохла наступного ж після його смерті року.

– Довелося після батькової смерті ходити по людях і випитувати його рецепти, – розповідає Іван Просяник. – А ще я занотував народні рецепти в Карпатах від священників та травників. Коли працював у районній газеті, познайомився з дідом, який знав дуже багато рослин.

Тож Іван Просяник записав рецепти від простатиту, імпотенції, грипу, бородавок, остеохондрозу, жіночого безпліддя та чоловічого безсилля, як позбутися алкогольної і тютюнової залежності. Їх ви можете прочитати     у журналі «Люди і долі» № 11–12.

Одного дня їсть тільки м’ясо, іншого – лише молочне

Травнику Івану Просянику уже 73 роки, але почувається на 40. Адже сили йому дають йога, щоденна молитва, помічні зілля. Їх вирощує біля хати. Мальва, молодило, заяча капуста, медуниця, дягель, іван-чай, ряст… Серед них і дивосил, яким названа одна з його травознавчих книг.

– А ще день у мене починається з пробіжки по сосновому гаю. Біжу підтюпцем і читаю молитву, потім назад, виливаю на себе два відра води, п’ю свій особливий чай з ягодами. З обіду п’ятниці до вечора суботи намагаюся взагалі нічого не їсти. Інші дні тижня розподіляю так: один м’ясний, другий рибний, третій молочний, четвертий рослинний. Спиртного не вживаю. У бурячок, картоплю, моркву, топінамбур, курагу додаю по 40 грамів меду та олії, жменю розтертого маку – ось мої щоденні ліки, – розповідає.

З ранньої весни і до пізньої осені Іван Просяник сідає на свою «іномарку», так називає велосипед мінського заводу, і їде по селах, хуторах, щоб поповнити знання. Адже зрозумів, що українська народна медицина не бідніша за китайську, тибетську чи індуську, але там протягом тисячоліть буддійські монастирі збирали рецепти. У Тибеті лами допускають монаха до лікувальної практики, якщо він сам себе зцілить від 47 хвороб. Іван Просяник свято дотримується цього правила.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися