Військові медики врятували життя 230-кілограмовому прапорщику
Україна

Військові медики врятували життя 230-кілограмовому прапорщику

14 грудня 2020, 21:19
0
0
Сподобалось?
0

10 грудня в Національному військово-медичному клінічному центрі представники «Книги рекордів України» зафіксували рекорд у категорії «Медична евакуація важкого пацієнта на стандартних ношах реанімобіля типу С».

Лікарі врятували життя прапорщику Анатолію Бойченку, пацієнтові із зайвою вагою, повідомляє Армія Inform.

У травні цього року з Деснянського військового госпіталю до Київського з проханням про допомогу хворому пацієнтові, військовому з діагнозом тромбоемболія легеневої артерії. Це одне з найпоширеніших ускладнень багатьох захворювань, що представляє загрозу для життя людини.

Перш ніж транспортувати пацієнта з вагою 230 кг, столичні лікарі віддали розпорядження стабілізувати його стан. І самі приїхали до нього в Десну у Чернігівській області, щоб дати консультацію колегам.

«Коли ми оглянули пацієнта, який вже був підключений до апарату ШВЛ, то переконалися в нашій правоті - він був нетранспортабельний. Поставили центральний венозний катетер, зонди», - розповів начальник відділення реанімації та інтенсивної терапії столичного шпиталю, підполковник медичної служби Василь Горошко.

Через кілька днів столичні доктора повернулися за пацієнтом на реанімобілі з декількома видами ШВЛ. Залишалося завантажити пацієнта до автівки.

Відзначимо, що медичні ноші розраховані на пацієнта з максимальною вагою 170 кілограмів. Медики застосували міцний щит, який використовують для пацієнтів з травмою хребта. Він витримує навантаження у 250 кг. Пацієнта спочатку завантажили на спальний мішок, а потім на щит, буксирним ременем «зашнурувавши» його за «вушка» на щиті. Всі катетери вивели назовні.

«П'ятеро людей з одного боку, стільки ж - з іншого, поруч апаратура, монітор, і понесли. Ліфта немає в корпусі, тому по сходах несли дуже обережно, не поспішаючи. На вулиці нас вже чекали. Водій повільно підкотив носилки. Так хворого завантажили до салону. Рушили не відразу, тільки після перевірки обладнання», - згадує військовий лікар.

У госпіталі пацієнт отримав тромболітичну терапію, за рахунок введення лікарських препаратів розчинили тромб всередині судини. Пізніше пацієнта перевели до відділення пульмонології. За час лікування він схуд на 120 кг. Ін'єкції з інсуліном, яких він регулярно потребував, перестали бути йому необхідні.

Довідково

Старшина навчальної роти 169-го навчального центру імені князя Ярослава Мудрого Анатолій Бойченко служив у підрозділі спецпризначення в кінці 80-х, літав на завдання до Афганістану та Карабаху. З 2016-го підписав контракт та служить в Десні. Як інструктор кілька разів виїжджав в район розташування наших військ на Донбасі. Лікаря, який врятував йому життя, чоловік називає хрещеним батьком.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися