У Рівному опалим листям «гріють» покійників
Україна

У Рівному опалим листям «гріють» покійників

14 листопада 2021, 16:18
0
0
Сподобалось?
0

Осінні вулиці встелені багряною ковдрою, яка під ногами перетворюється на брудне місиво. Комунальники не встигають вивозити його на сміттєві полігони. Але в окремих громадах листя не спалюють, а компостують.

На Волині, зокрема, у Боратинській громаді, давно борються зі спалюванням листя, сміття та сухого бадилля. Перші компостери з’явилися на територіях шкіл. Далі люди почали встановлювати подібні у себе на подвір’ях. Не спалюють листя не лише тому, що бояться високих штрафів. Тут розуміють, що отруйний дим руйнує організм, особливо дитячий, а вогонь вбиває дрібних тварин та комашок, що живуть у землі. Свої компостери вже мають й двори деяких луцьких багатоповерхівок. Нині вони доверху закладені листям. Готовий компост з них жителі планують використовувати для озеленення прибудинкової території.

У Рівному листя компостують комунальники. Раніше його звозили на сміттєзвалище. У цьому ж році вперше вирішили готувати свій компост у Рівненському міському тресті зеленого господарства. Його керуючий Ігор Романчук каже:

– Такий час, що треба навчитись витягувати користь з усього, у тому числі й зі сміття, яке валяється під ногами. Ми вивчали досвід колег, і вирішили спробувати самостійно компостувати листя. Готовий субстрат піде на підживлення дерев та інших рослин у місті. Це дозволить заощадити на купівлі добрив.

А ще у Рівному опалим листям «гріють покійників» – утеплюють землю на міському кладовищі «Нове», а також у Тинному та Новому Дворі. Роблять це, щоб мороз не скував ґрунт, і взимку можна було легше викопати яму для тих, хто відійде в інший світ.

Проте найцікавіший проєкт втілюють на Житомирщині. З місцевим картонним комбінатом співпрацює винахідник із Закарпаття Валентин Фречка. Він ще студентом кілька років тому розробив технологію виготовлення паперу з опалого листя. Її ще вдосконалюють, адже вона досить дорога. Але папір виходить гарної якості. Сировину для нього збирають через два-три тижні після падолисту. За цей час частина хімічних сполук, що містяться у ній, вивітрюються. Тож воно стає придатним для екологічного виробництва й береже довкілля. На одну тонну паперу йде 2,3 тонни листя.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися