В Україну повертають одну з головних святинь Софії Київської
Україна

В Україну повертають одну з головних святинь Софії Київської

24 квітня 2022, 10:27
0
0
Сподобалось?
0

В Україну повернеться одна з головних святинь Софії Київської – чудотворна ікона святого Миколи (Мокрого). Її вивезли з нашої країни під час Другої світової війни. Про це оголосив президент Зеленський.

Неймовірна історія ікони пов’язана з давнім переказом «Чудо про немовля у Києві». Дослідники датують його часом не пізніше 1091 року. Подружжя вирушило на паломництво у Вишгород до мощів Бориса і Гліба. Поверталися до Києва по Дніпру у човні. Дорогою жінка задрімала і впустила у воду немовля. У відчаї батьки дитини звернулися до святого Миколая «велику віру до нього маючи» – і наступного ранку дитину мокрою, але живою знайшли перед образом святого Миколая на хорах Софії Київської.

Восени 1943 року, коли до Києва мали увійти радянські війська, єпископ Переяславський Мстислав (Скрипник) вивіз святиню до Варшави. Звідти її переправили в Америку. У США в середині 1950-х років серед українських емігрантів почалися невдоволення: знали, що образ вивезли, а ніхто його не бачив. В результаті духовенство спочатку виставило ікону у канадському Торонто, потім перевезли у Свято-Троїцьку церкву у Брукліні (США).

Коли патріарх Української автокефальної православної церкви Мстислав вперше приїхав в Україну у 1990 році, то на Софійському майдані оголосив, що привіз із собою ікону Миколи Мокрого.  Проте дуже швидко з’ясувалося, що це копія. Зберігається вона у церкві Миколи Набережного у Києві. Ніхто не може достеменно сказати, чи є оригінальним образ у Брукліні. Саме його передадуть найближчим часом на Батьківщину. Адже за заповітом ікону мали повернути в Україну. Очевидно, що цей час настав. І якщо в Софію Київську справді повернеться давній чудотворний образ, це буде сенсацією. Бо деякі історики стверджують, що разом з цієї іконою з давньої Софії були вивезені і мощі Ярослава Мудрого та деякі інші реліквії.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися