Українцям дозволили менше платити за світло
Україна

Українцям дозволили менше платити за світло

8 грудня 2022, 17:21
0
0
Сподобалось?
0

Українцям дозволили менше платити за світло через віялові відключення.

Про це йдеться у постанові №1603 "Про внесення змін до постанови НКРЕКУ від 20 квітня 2022 року №393", пише Фокус.

Так, в Україні змінили правила розрахунку сум у платіжках за електроенергію через часті та довгі відключення світла. Тепер, якщо вчасно не передати показання лічильника, нарахування за електроенергію будуть здійснюватися не за нормативами споживання, а з урахуванням знижуючого коефіцієнта.

Це означає, що знижуючий коефіцієнт має враховувати період, коли у будинках українців не було електроенергії. Таким чином, чим довше не буде світла, тим вищий коефіцієнт. Відповідно сума у квитанціях за світло буде нижчою. Однак, це лише для тих українців, які не змогли вчасно передати свідчення лічильників. Щодо решти, то вони платитимуть згідно з показаннями лічильника.

"У зв'язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об'єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються", - йдеться у прийнятій ухвалі.

При цьому оператори системи розподілу повинні повідомляти НКРЕКУ до 25 календарного дня місяця, наступного за розрахунковим місяцем, про величину застосованого знижувального коефіцієнта зміни споживання електроенергії при розрахунку обсягів надходження до електричних мереж.

Слід зазначити, що раніше НКРЕКУ схвалила проекти ухвал про затвердження нових тарифів НЕК "Укренерго" на передачу та диспетчеризацію електроенергії:

схвалено підвищення тарифу на передачу – до 522,46 грн/МВт-година (для порівняння, у 2022 році було 345,64 грн/МВт-година);

тариф на диспетчеризацію збільшено до 283,18 грн/МВт-год (цього року було 62,13 грн/МВт-год);

для компаній, що належать до категорії зеленої електрометалургії, тариф на передачу наступного року узгоджено у розмірі 286,29 грн/МВт-год. У 2022 році такого тарифу не було.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися