Священник УПЦ МП здавав позиції ЗСУ і складав списки українців для ліквідації
Україна

Священник УПЦ МП здавав позиції ЗСУ і складав списки українців для ліквідації

17 січня 2023, 21:25
0
-1
Сподобалось?
-1

Андрій Павленко – настоятель храму УПЦ МП у Лисичанську на Луганщині. Коли прийшла війна, він залишився з вірянами і навіть відвідав госпіталь, щоб помолитися за поранених солдатів. Але насправді активно співпрацював з окупантами, допомагав виявляти позиції українських солдатів та готувався «прибирати конкурентів» з ПЦУ.

Американське видання The New York Times в одній зі своїх публікацій розповіло про небезпеку діяльності УПЦ МП в країні, що воює з агресором. Історію Павленка наводять як приклад допомоги московської церкви в Україні російськими загарбниками.

Це випливає із доказів, поданих щодо Андрія Павленка в український суд. Українським спецслужбам вдалося отримати чималий масив переписки московського попа з окупантами.

Згідно з доказами, представленими в суді, священник УПЦ через Телеграм надіслав для російської армії списки людей для облави після того, як місто буде окуповане. Також допомагав ворожій артилерії атакувати українські позиції.

«На півночі їх близько 500, з мінометним взводом, п’ятьма бронетранспортерами і трьома танками», – писав Павленко російському офіцеру у березні 2022 року, коли російська армія била артилерією по Сєвєродонецьку й Лисичанську та по прилеглих населених пунктах.

«Його потрібно вбити», – написав він про священика ПЦУ. «Духовний провідник для націоналістичних бригад і української армії на Луганщині», – йдеться у повідомленні від 15 березня, в якому йшлося про те, що священника, про якого йде мова, слід убити.

В іншому повідомленні говорилося про ще одного священника Православної церкви України, брат якого воював на війні. Павленко написав: «Я думаю, що нам теж потрібно покінчити з ним, оскільки він не наш хлопець».

Павленко спілкувався з росіянами через колишнього мешканця Лисичанська, котрий у 2014 році став на бік сепаратистів і тривалий час займався організацією ворожої пропаганди на окупованих територіях.

У грудні 2022 року священника судили як шпигуна, він визнав свою провину повністю, «покаявся», але скористався правом не давати свідчень про деталі справи. За це отримав 12 років позбавлення волі. Після цього у межах одного з обмінів полоненими Андрія Павленка відправили до РФ, обмінявши на цивільного громадянина США Мурекезі Суеді, котрого викрали на Херсонщині. На підконтрольній Росії територій священика-шпигуна особисто зустрів власник ПВК «Вагнера» Євген Пригожин. І тут каяття розвіялося. «Я відчуваю радість від того, що Луганщина – це Росія. Я думаю, що ми так і залишимось землею руською і ніколи більше українська скверна не торкнеться нашої землі», – заявив Павленко.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися