Церква під виглядом приватного будинку: одна з московитських схем
Волинь

Церква під виглядом приватного будинку: одна з московитських схем

21 лютого, 16:41
0
0
Сподобалось?
0

У селі Кульчин Луцької МТГ незаконно зводять храм московського патріархату, але приховують це. Священник МП стверджує, що хтось просто будує собі житло.

У сюжеті «12 каналу» йдеться, що на початку лютого в інтернеті з’явилося відео, яке свідчить про інше. На ньому батюшка Олександр Шмигаль, колишній настоятель Свято-Георгіївського храму УПЦ МП в Кульчині, розповідає, що вже зведено стіни з цегли, а незабаром критимуть дах. 

На тому відео пояснюється, що відкрито збір коштів на будівництво храму - йдеться на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

У лютому 2019-го більшість прихожан Свято-Георгіївського храму вирішили вийти з МП. Оскільки рішення пастви батюшка не підтримав, громада має нового душпастиря: із благословення митрополита Луцького і Волинського Михаїла ним став протоієрей Роман Вонсіцький.

Дії священника московської церкви збурили місцевих жителів. Адже в час, коли весь український народ і багато іноземців намагаються всіма силами жертвувати на потреби ЗСУ, каже о. Роман, збирати гроші на зведення чергового оплоту «русского мира» – це абсурд.

Класти стіни розпочали зо два місяці тому, кажуть кульчинці. Вони не вірять, що гроші жертвують їхні односельчани, бо прихильників МП в селі не більше десяти сімей. І це далеко не бізнесмени, додає панотець: «Зведення церкви [звичайно] тягнеться роками, якщо робити це винятково на пожертви [простих] людей. А ми спостерігаємо, що споруда виросла на очах. І працюють не селяни, а професійна бригада будівельників, які мають відповідну техніку. Це може свідчити про заздалегідь проплачені роботи».

Тим часом батюшка Олександр Шмигаль у коментарі журналістам «12 каналу», всупереч сказаному ним на згаданому відео, відцурався зведення храму (мовляв, «нас там нет»): «Я церкву не будую. Там люди зводять хату. Це все перекрутили. Це фейки. Там будується храм людських душ. Мало лі хто там шо виставляє в інтернеті. Людина, схожа на мене, говорила на відео, а не я. В інтернеті говорять, що хочеш, тому мало тому вірте. Я вам говорю, як є. Ніхто і ніякої церкви у Кульчині не будує. На відео – схожий на мене батюшка».

Староста Кульчина Галина Матвіюк наголошує: «Храми мають зводитися на земельних ділянках, цільове призначення яких – під будівництво релігійних споруд. Їм ніхто дозволу не дасть на будівництво церкви, ніхто не зареєструє цієї церкви і зміни цільового призначення також ніхто не зробить».

Кульчинський випадок – це приклад: під виглядом приватних котеджів фанатики «русского мира» замість утрачених своїх храмів намагаються зводити нові «оплоти». Напевно, щоб переждати час і дочекатися «освободителей»?


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися