Григорій ЦЕХМІСТРЕНКО
Україна

Син доларового мільйонера загинув під Бахмутом

12 лютого 2023, 12:43
0
-1
Сподобалось?
-1

Він міг би зараз сидіти на березі океану чи годувати пінгвінів в Антарктиді. Його тато – один із найбагатших українців. А ще він мав канадське громадянство. Та торік у лютому приїхав захищати Україну і загинув у Бахмуті. Друзі називали його «Грег». Григорію Цехмістренку було 28 років.

Він був чотирирічним хлопчиком, коли тата, Віталія Цехмістренка, обрали народним депутатом України від Рівненщини. Потім він ще раз отримав мандат, балотуючись у 2002 році від опозиційної тоді «Нашої України» Віктора Ющенка. Пан Віталій свого часу працював у знаній рівненській агрофірмі «Зоря», заснував агрохолдинг «Райз». Його прізвище – серед 200 найбагатших людей, статки оцінювалися у 291 мільйон доларів. У 2012 році він продав фірму відомому аграрному бізнесменові Олегу Бахматюку і невдовзі виїхав з родиною у Канаду. Таким чином його син Григорій, названий на честь діда, став канадійцем. Друзі розповідають, що він дуже любив життя і подорожі. Це видно зі сторінки у соціальній мережі. Африка, Південна Америка, Європа… На всіх фото Григорій усміхнений і щасливий. На перший погляд – звичайний син мільйонера, мажор. Але серце молодого чоловіка завжди було з Україною. У 2014 році був на Євромайдані у найтяжчі лютневі дні. Його прізвище – серед затриманих міліцією 19 лютого у Києві. Подруга Григорія Луса Чибангу розповіла журналістам, що вже влітку 2021 року він говорив їй, що думає про те, як допомогти своїй рідній землі.

 – Це була його країна, і тому він із самого початку знав: хоч би що трапилося – він піде і боротиметься за Україну, – розповіла Луса.

 Так і сталося. Коли всі світові лідери, преса почали буквально кричати, що путін от-от розпочне війну, Цехмістренко-молодший вернувся в Україну. І коли російські війська перейшли кордон, був у числі перших добровольців, служив бойовим медиком в іноземному легіоні.

 – За всю нашу дружбу і нашу військову кар’єру я ніколи не чув, щоб він підвищував голос на когось. Він завжди з посмішкою йшов вперед. Ми це відчували. Весь легіон це відчував. І коли були не на передовій, а на ротації, завжди знаходив час, щоб навчити нас та інші легіони медицині, – розповів про Грега його друг Антон на псевдо «Акула».

Син мільйонера рятував життя українських бійців та цивільних на півночі Київщини, біля Енергодара, Лисичанська, Херсона, Бахмута. Тут і наздогнала його куля. Ніби передчуваючи біду, на Різдво до України прилетіли батьки Григорія. Свята вони провели разом, тож могли наговоритися. 

 – Син сказав, що після війни мріє побудувати будинок на воді, – уже на похороні розповів тато Віталій. Григорія похоронили в Україні, у містечку Чабани на Київщині. 

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися