Андрій Єрмак головував на засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад: про що говорили
Україна

Андрій Єрмак головував на засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад: про що говорили

15 вересня 2023, 11:43
0
0
Сподобалось?
0

14 вересня за дорученням Президента України відбулося Розширене засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака

Цього разу на порядку денному – питання, потреби, проблеми Харківщини та міста Харків. Розширений формат засідань передбачає безпосереднє залучення до прямого діалогу з владою різних гілок та рівні територіальні громади. Президія Конгресу у такому форматі відбулася вдруге, 29 серпня цього року так ж зустріч відбулася щодо Херсонщини.

Під час вступного слова Андрій Єрмак зазначив, що сьогодні вперше згідно з Указом Президента в Україні відзначають День танкових військ.

«Це свято, крім суто військового, набуло й особливого загальносуспільного та міжнародного символізму. Я маю на увазі утворення танкової коаліції в межах роботи з нашими партнерами. Потужний танковий кулак, що продовжує формуватися, означатиме звільнення більшої кількості окупованих росіянами територій в осяжному майбутньому», – наголосив він.

Щодо Харківщини Андрій Єрмак нагадав, що під контролем російських окупантів залишаються окремі населені пункти трьох територіальних громад Куп’янського району, в Серебрянському лісі ні на мить не вщухають важкі бої. 

Водночас завдяки Силам оборони України окупантів вдалося відтіснити з більшості територій області. 

До слова, цими днями в Україні відзначають першу річницю контрнаступу ЗСУ на Харківщині, під час якого були звільнені Балаклія, Ізюм та Куп’янськ.

Розширений формат засідань, за словами Андрія Єрмака, дозволяє залучити більше учасників та глибше зрозуміти проблематику кожного регіону, кожної громади. 

Загалом до зустрічі приєдналися наживо та онлайн понад 200 учасників, 115 з яких – представники Харківської області. 

Заступник керівника Офісу Президента, Виконавчий секретар Президії Конгресу Олексій Кулеба зазначив, що серед учасників і міжнародні партнери – представники міжнародних організацій, посольств іноземних держав.

Також Олексій Кулеба поінформував учасників про результати попереднього засідання. 

Андрій Єрмак запропонував під час діалогу з представниками Харківщини зосередитися на проблематиці розмінування, відновлення і безпеки об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, підготовки до опалювального сезону, відновлення житлового фонду, умов роботи місцевого бізнесу. 

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у свою чергу зазначив, що Харківщина, зокрема Куп’янський район, залишаються тими територіями, де росіяни продовжують завдавати шкоди як населенню, так і цивільній інфраструктурі.

«Але попри це, Україна продовжує докладати зусиль для відновлення життєдіяльності у прифронтових регіонах. Переконаний, що Конгрес регіональних влад та запропонований ним формат взаємодії дадуть позитивні результати для досягнення поставленої мети», – сказав він.

Прем?єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що пріоритетом для влади залишається швидка відбудова. За його словами, на Харківщині 3,6 млрд грн виділено на відновлення населених пунктів та інфраструктури житлового і громадського призначення. В пріоритеті – капітальний ремонт шкіл, житлових багатоповерхівок, лікарень.

Особлива увага і до підготовки енергетики до опалювального сезону, відновлення втрачених потужностей і захист об’єктів енергетики та критичної інфраструктури. За словами Дениса Шмигаля, в області відновлюють 5 мостових споруд, очікується проектно-кошторисна документація ще на 8 таких об’єктів.

Пільгові кредити, мікрогранти надаються підприємцям задля підтримки локального бізнесу. Окрім того, посилюється оборона області – з резервного фонду Харківська ОВА отримала 1,3 млрд гривень на зведення фортифікацій.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що в регіоні проживають 513 тисяч внутрішньо переміщених осіб, яким виплачено 7 млрд гривень соціальної підтримки. 

На момент засідання на виконання завдання Президента України на деокупованих територіях Харківської області відновлено 90% електропостачання та 78% газопостачання. Крім того, реалізуються проекти з відновлення зруйнованих будівель на суму 1,1 млрд гривень.

В рамках розширеного формату засідання Президії жителі громад та міста Харкова порушували питання відновлення житла, критичної інфраструктури. В режимі онлайн до прямого діалогу долучилися мешканці села Циркуни, яке стало одним з п?яти населених пунктів, які в межах пілотного державного проекту відбудовуватимуть комплексно згідно із новими принципами.

Також місцеві підприємці цікавилися можливістю отримання пільгових кредитів для відновлення діяльності підприємств, зокрема сільськогосподарських, пільгового оподаткування, запровадження державних програм з повернення релокованого бізнесу, надання безповоротних коштів на відновлення, запровадження додаткових преференцій підприємцям на деокупованих територіях.

Серед питань освіти порушили тему надання учням необхідних гаджетів для забезпечення навчального процесу в режимі онлайн. Насамперед йдеться про багатодітні, малозабезпечені сім?ї та дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Також учасники засідання приділили увагу проблемі ментального здоров’я дітей в умовах війни.

На завершення Андрій Єрмак зазначив, що такі зустрічі покликані знайти кращі рішення для мешканців українських регіонів.

«В умовах війни неважливих чи другорядних питань немає. Особливо, коли вони стосуються життя, здоров’я та якості життя наших людей», – наголосив він.

Керівник Офісу Президента закликав усіх відповідальних за напрямками особисто контролювати порушені питання та бути готовими поінформувати про результати на найближчому засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися