За лайки в інтернеті обіцяють пів тисячі у день
Україна

За лайки в інтернеті обіцяють пів тисячі у день

16 грудня 2023, 10:39
0
0
Сподобалось?
0

Які нові схеми придумали шахраї, щоб виманити з вас гроші

Днями мені надійшло спокусливе повідомлення з невідомого номера із кодом країни +1246. Глянула в інтернеті: ой, людоньки, та це з острова Барбадос аж біля Америки хочуть дати мені, бідній українці, можливість заробити! Великого розуму для цього не треба: ставити лишень вподобайки в інтернеті біля фото їхнього готелю. За добу, при мінімумі старань, можна заробити 500 гривень! Я посміхнулася й одразу видалила повідомлення, бо вже знала, як аферисти ловлять на таку вудочку людей. Однак чимало волинян клюнуло…

Місія проста: обдурити бідних та довірливих

Запитайте своїх рідних чи друзів – і вони пригадають, що нещодавно отримували подібні повідомлення: «Добрий ранок! Чи можемо ми запропонувати вам роботу? Тому що нам потрібно набрати більше персоналу», «Нове завдання випущено. Підпишіться на робочий канал, щоб виконати завдання, та надішліть його мені знімком з екрана», «Все, що вам потрібно – це ставити лайки та зірки нашому готелю щодня. Ми платимо від 400 до 8050 гривень на добу», «Наша місія проста. Підписавшись на певну пісню, ви можете отримувати 100 гривень, і у вас будуть різні завдання, над якими ви будете зосереджуватися щодня», «НЕ поспішайте відмовляти, ви можете почати з виконання тестового завдання, яке може вас зацікавити та принесе вам додатковий дохід».

З невідомих закордонних номерів вам пишуть якісь Наталії чи Айші й пропонують заробити великі гроші мало не за просто так. Перевіривши коди, можна дізнатися, що повідомлення надходять з Гондурасу, Нігерії чи Республіки Того, що в Західній Африці. Моя подруга теж втрапила в лапи таких шахраїв. Їй запропонували відмічати вподобайками пісню, яка найбільше подобається із названого переліку. Підкупило те, що її знайома таким чином заробила 500 гривень. Правда, для того, щоб запустити процес і отримати завдання, треба перекинути три тисячі гривень. Дівчина довго вагалася, але врешті наважилася і надіслала кошти на вказаний рахунок. Тішила себе, що в майбутньому отримає значно більше і купить нове пальто. За тиждень фінансова піраміда рухнула, а її роботодавець з Гондурасу видалився з мережі! Зосталася без пальта і без грошей. Люди ведуться на такі легкі заробітки через бідність. І забувають, що безкоштовний сир тільки в мишоловці!

Дали сто гривень, а забрали 56 тисяч!

Завідувачка сектору комунікації у Головному управлінні Національної поліції у Волинській області Ольга Бузулук зазначила:

– Щодня до нас надходить від двох до семи заяв від людей, які потрапили в лапи аферистів за подібними схемами. Причому, не варто думати, що гроші перекидають на незнайомі рахунки лишень пенсіонери. Серед постраждалих є багато молоді віком від вісімнадцяти років. Отримавши аванс сто гривень, вони вірять, що зможуть заробити, і перераховують три тисячі, а то й більше. Нещодавно зареєстрували випадок, що одна жінка із села переказала аферистам 56 тисяч гривень! За одні вихідні було зафіксовано, що шахраям вдалося ошукати волинян приблизно на пів мільйона гривень.

– Вам пишуть із закордонного номера про псевдороботодавця із пропозицією заробити гроші. Вони долучають вас у групу з їхніми менеджерами, де дають завдання ставити вподобання під певними постами в соцмережах або ж під товарами в інтернет-магазинах, мовляв, так можна підняти їхні рейтинги, – розповів інспектор відділу моніторингу Луцького районного управління поліції Ігор Лівошук. – За це і справді можуть перерахувати спочатку 100-200 гривень, таким чином викликавши довіру. А потім шахраї просять людей вкласти власні гроші. Наприклад, для бронювання номерів у готелях. Потім, обіцяють, кошти повернуться з відсотками. Підступність цієї шахрайської схеми полягає в її, на перший погляд, реалістичності. Гроші справді надходять спочатку. Проте «зароблені» у шахраїв 100 гривень доведеться повернути з надлишком.

Правоохоронці закликають пам’ятати, що не варто довіряти обіцянкам захмарних прибутків. Не перераховуйте своїх коштів на невідомі рахунки й ніколи не повідомляйте кодів свої платіжних карток!

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися