Мобілізація жінок і відносини із Залужним: головні тези з пресконференції Зеленського
Україна

Мобілізація жінок і відносини із Залужним: головні тези з пресконференції Зеленського

20 грудня 2023, 09:20
0
1
Сподобалось?
1

19 грудня президент України Володимир Зеленський провів велику пресконференцію за підсумками 2023 року.

Глава держави зробив чимало заяв. ТСН.ua зібрав найважливіші тези з виступу президента.

Мобілізація: жінки в армії і зниження мінімального віку призовників

За словами Зеленського, у Генштабі запропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб. Він відповів, що для такого кроку потрібно більше аргументів, оскільки це питання людей, питання справедливості, питання обороноздатності та фінансів.

Президент уточнив, що мобілізація такої кількості людей обійдеться Україні в додаткових 500 млрд гривень. Зеленський підрахував, що 1 військовий - це шість цивільних, які сплачують податки.

Водночас, він прокоментував ініціативу деяких нардепів щодо мобілізації жінок. Зеленський запевнив, що мобілізації жінок в Україні під час воєнного стану не буде.

Також президента запитали, чи варто знижувати мінімальний вік призовників, щоб протистояти російській агресії.

"Що стосується зниження мобілізаційного віку до 25 років – якщо буде аргументовано, на сьогодні бачу, що це необхідно, – з цим погоджусь", – зазначив президент.

Відносини із Залужним

Президент Зеленський вперше прокоментував чутки про конфлікт із голвокомом ЗСУ Валерієм Залужним. Він запевнив, що з головнокомандувачем ЗСУ у нього робочі відносини.

"Пан Валерій Залужний також мій представник. Як і всі ті, кого я призначав. Комусь дуже вдячний, за когось соромно", – додав президент, відповідаючи на питання про критику нардепки Безуглої на адресу головкому ЗСУ.

Скільки триватиме війна і чому не вдався контрнаступ

На питання про публікації в західних ЗМІ і висловлювання деяких українських військових діячів про те, що війна з РФ затягнеться на роки, Зеленський відповів так: "Чи завершиться 2024 року війна? Я думаю, ніхто не знає відповіді". Він наголосив, що терміни перемоги залежать перш за все від самих українців.

За його словами, нестача амуніції вплинула на перебіг контрнаступу ЗСУ на Запоріжжі.

Також Зеленський відповів, чи відмовиться Україна від стратегії звільнення своїх територій військовим шляхом.

"Стратегія не може бути змінена. Згідно з нашою Конституцією це все наші території. Що стосується тактики. Може змінитися тактика, після того як врахують результати контрнаступу", – сказав він.

Цілі на фронті 2024 року

"Я не можу вам сказати про цілі. У нас були складнощі на півдні, тому що всі говорили про наші плани. Ну, воно так не злітає з РФ, у якої зброї більше. Не можу вам сказати жодної деталі з наших контрнаступальних та оборонних дій наступного року", – пояснив президент.

Де дрони?

Президент запевнив, що наступного року Україна виготовить мільйон дронів, а також збільшить обсяги виробництва артилерії.

Перемовини з РФ і "формула миру"

Зеленський наголосив, що поки не бачить у риториці РФ запиту на переговори, а тільки "нахабство і вбивства". Він продовжує стояти на своєму, що єдиний майданчик для розмови з агресором – виконання "формули миру".

Також глава держави визнав, що процес надання Україні гарантій безпеки "іде, але трохи повільніше, ніж очікували".

За його словами, "найпотужнішим варіантом" для безпеки нашої країни є вступ до НАТО, але туди Україну поки що не запрошують.

Обмін полоненими

За словами президента, проблеми обміну в основному пов'язані з позицією РФ.

"Трек відкриється, зараз працюють над достатньо непоганою кількістю наши хлопців, щоб їх повернути. Дай Бог, вдасться, це перше. Друге, що стосується цивільних. Якщо ми говоримо про трек з дітьми, то маленька кількість, але тим не менше потроху вони повертаються, тут допомагає нам Катар", – розповів президент.

Що стосується звільнення з полону кримчан, то, за словами Зеленського, тут триває робота з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, але поки що безуспішно.

Множинне громадянство і допомога переселенцям

Глава держави підтримує запровадження множинного громадянства для українців. Він закликав українців, які вимушено виїхали за кордон, не відмовлятися від громадянства України.

Також президент запевнив ВПО, які виїхали із окупованих територій чи зони бойових дій, але залишилися в Україні, що зменшення допомоги не буде.

Проблеми у відносинах зі США

Президент Зеленський впевнений, що США та Європа не зрадять і підтримуватимуть Україну до кінця.

Коментуючи питання, як зміняться відносини між Україною і США у разі повернення до Білого дому Дональда Трампа, Зеленський відповів, що у Трампа буде точно інша політика.

Угорщина і Польща

Глава дежави запевнив, що ніколи не обговорював зі скандальним прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном війну в Україні та можливість переговорів з диктатором Путіним.

Коментуючи останні складнощі у відносинах із Варшавою, Зеленський вкотре наголосив, що Польща – союзник України і українці вдячні полякам за допомогу, особливо у перші тижні війни.

"Я ще раз підкреслюю, я вдячний вам (полякам. – Ред.). Але ви зрозумійте мене, я не тряпка якась. Я захищаю інтереси своєї держави під час війни", – різко сказав президент.

Водночас, він пояснив, що блокада кордонів – це не економічне питання, а питання виживання нашої держави.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися