Як правильно топити котел з дровами
Україна

Як правильно топити котел з дровами

23 січня, 11:48
0
0
Сподобалось?
0

Закон топки дровами печей і котлів говорить, що одна і та ж кількість матеріалу може горіти по-різному і віддавати різну кількість тепла. Однак кожному, хто вибирає такий спосіб зігріву, важливо зрозуміти, як економно топити котел дровами або піч.

Чому в печі швидко згорають дрова - головні помилки

Для того щоб зрозуміти, як правильно і економно топити піч дровами, потрібно з'ясувати, в чому ваша помилка, якщо шматки деревини згоряють занадто швидко. Як правило, причини наступні:

  • неправильне укладання дров;
  • невміння вчасно закрити засувку;
  • невдало обрана порода дерева;
  • невідповідна температура дров;
  • нерозігріта топка;
  • велика кількість сажі;
  • відсутність регулювання кількості дров в залежності від температури на вулиці.

Лайфхак, як змусити дрова в печі горіти повільніше і ефективніше, має на увазі, що ви врахуєте всі перераховані вище пункти і швидко виправите ситуацію - тоді у вас вдома завжди буде комфортна температура, а дрова не доведеться знову і знову купувати.

Як правильно топити піч дровами, щоб було тепло - інструкція

УНІАН розповість, що робити, щоб дрова горіли довше і віддавали більше тепла - виявилося, що є цілий ряд нюансів і важливих моментів. Уважно запам'ятовуйте і дійте строго по інструкції.

Укладайте дрова певним чином

Якщо ви зробите так, як роблять багато хто - викладете піраміду з дров, в центр покладете папір і підпалите, то загоряться відразу всі поліна, в результаті жар буде сильним і нерівномірним. Краще зробити інакше - викласти нижній ряд дров, потім верхній, трохи зміщуючи поліна на 5-10 см вліво або вправо, так само покладіть наступні шари. На ті краї, де утворилися виступи, насипте трісок, розмістіть папір і підпаліть їх.

ВАЖЛИВО: між дровами залишайте відстань, щоб забезпечити циркуляцію повітря і використовуйте тільки сухі і щільні поліна.

Піймайте момент, коли потрібно закрити засувку

Правильно - топити котел дровами, створюючи сильну тягу (так вони розгоряться швидше), але якщо повітря буде не вистачати, то утвориться багато сажі. Тому перед тим як розпалювати багаття, відкрийте засувку, щоб створити максимальну тягу, а потім у міру згоряння дров, потроху її закривайте. Якщо будете бачити, що дрова не горять, знову відкривайте заслінку.

Вибирайте правильну породу дров

Запам'ятайте, що щільні дрова віддають більше тепла і залишають більше вугілля - ті, в свою чергу, повільно тліють, забезпечуючи навколишній простір додатковою порцією високої температури. Ті люди, які використовують менш щільні дрова, відзначають, що м'які породи швидше розсипаються на вуглинки, швидше горять і швидше згоряють.

Наприклад, деревина високої щільності - це ясен, слива, самшит і акація, якщо вам вдасться зробити дрова з цих дерев, то вони будуть горіти довше, ніж ялина, верба, осика, сосна, липа або тополя.

Готуйте дрова заздалегідь

Важливий момент в тому, як топити сирими дровами, полягає в завчасній підготовці матеріалу. Бажано за 2-3 дні до розпалювання занести їх в будинок, щоб підвищити температуру полін. Так вони будуть витрачати менше тепла на власний розігрів і більше - на опалення приміщення. Сухі і теплі дрова будуть горіти економніше і практично без диму на відміну від холодного дерева.

Розігрівайте топку

Тут працює такий же принцип, як і в попередньому пункті - якщо ви покладете в холодну піч теплі дрова, то якийсь час вони будуть горіти, щоб нагріти сам пристрій, а вже потім - приміщення. Але навіть незважаючи на це, розігрітися їм буде не так просто - доведеться боротися з холодним повітрям в топці. Для того щоб швидко розігріти топку, можна спалити там шматки паперу.

Дотримуйтесь режиму горіння полін

Ідеальний температурний режим - до 320 градусів, так як більш високий показник стане причиною активного горіння дров. Вам доведеться постійно їх підкладати, в результаті не отримуючи потрібного тепла - частина "полетить" в димохід. Постійно контролювати оптимальну температуру вийде тільки з індикатором режиму, тому не полінуйтеся і купіть його.

Важливо враховувати температуру не тільки в топці, але і на вулиці - від цього залежить, скільки дров потрібно покласти в піч. Чим тепліше зовні - тим менше потрібно дров для обігріву. Ситуація, коли ви кладете однакову кількість і при -5 градусах, і при -18 призводить до меншої економії їх в першому випадку.

Прибирайте сажу

Сажу необхідно зчищати постійно, тому що, по-перше, вона засмічує димохід, по-друге, створює теплоізоляцію. Стінки, покриті сажею, віддають менше тепла, а вам доводиться використовувати більше дров. Якщо ви будете регулярно видаляти сажу, то зможете пристойно заощадити на полінах.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися