Що зміниться в Україні з 1 лютого 2024: виплати малозабезпеченим, пенсія і тарифи
Україна

Що зміниться в Україні з 1 лютого 2024: виплати малозабезпеченим, пенсія і тарифи

31 січня, 13:45
0
0
Сподобалось?
0

У лютому 2024 року життя українців зміниться в багатьох аспектах. Малозабезпечені переселенці почнуть отримувати грошову допомогу, а у відділеннях "Укрпошти" продаватимуть ліки.

Також в останній місяць зими очікується дві важливі події для майбутнього українців: прийняття нового закону про мобілізацію і саміт НАТО у Вашингтоні. Ми детально розповіли, що зміниться в Україні з лютого 2024.

Тарифи комунальні послуги

Комунальні тарифи в 2024 році в лютому залишаться незмінними як мінімум до закінчення опалювального сезону. Однак після квітня українцям варто чекати зростання сум за компослуги в платіжках, оскільки нинішні тарифи нижчі за ринкові.

Тариф на газ до квітня залишиться на рівні 7,96 гривень за кубометр газу. Тариф на воду також залишиться колишнім і відрізнятиметься в кожній області.

Тарифи на світло у лютому залишаться на рівні 2,64 гривні за кВт/год. Відключень світла в Україні також не планується, якщо не буде погіршення погодних умов і ракетних обстрілів об'єктів енергетики.

Кому підвищать пенсію в лютому 2024

Востаннє пенсії в Україні переглядали 1 січня 2024 року. Тепер мінімальна пенсія становить 2361 гривню. А наступна індексація пенсій очікується у березні 2024 року. Тому в лютому розмір виплат залишиться незмінним.

Єдине, що зміниться в Україні з лютого у пенсіонерів, це доплати до пенсії за віком. У лютому надбавку отримають люди, яким протягом місяця виповниться:

  • 70 років - 300 гривень доплати;
  • 75 років - 456 гривень доплати;
  • 80 років - 570 гривень доплати.

Також пенсіонери можуть отримати доплату за "зайві" роки трудового стажу. У ПФУ розповіли, хто може претендувати на доплати до пенсії. Це чоловіки, у яких понад 35 років страхового стажу, і жінки, яких понад 30 років страхового стажу.

За кожен повний рік стажу понад мінімальний пенсіонери можуть отримати доплату в розмірі 1% від пенсії, проте не більше 23,61 гривень.

Виплати для внутрішніх переселенців

У лютому переселенці продовжать отримають грошові виплати. Продовження виплат відбувається автоматично. Однак виплати ВПО в 2024 році будуть продовжені тільки до 1 березня. У березні ж на переселенців чекає багато змін.

З 1 березня виплати будуть автоматично продовжені лише декільком категоріям переселенців:

  • пенсіонерам, які отримують менше 9444 гривень пенсії;
  • людям з інвалідністю 1 і 2 групи;
  • батькам дітей до 6 років, яким не вистачило місця в дитячому садку;
  • сім'ям, які мають дохід менше 9400 гривень на кожного члена сім'ї;
  • дітям-сиротам.

За словами міністра соціальної політики, таке рішення уряд прийняв для того, щоб мотивувати переселенців влаштовуватися на роботу.

Решта переселенців, для яких не продовжать виплати, може окремо звернутися за призначенням допомоги в найближчий ЦНАП. Але є вірогідність відмови.

Виплати малозабезпеченим сім'ям

У лютому в Україні введуть допомогу малозабезпеченим сім'ям з числа ВПО.

Раніше внутрішні переселенці не могли домогтися виплат для малозабезпечених, оскільки в сім'ї були безробітні дорослі, але і знайти роботу відразу після переїзду було важко. З 1 лютого уряд вводить допомогу для переселенців і для українців, які повернулися з закордону і ще не встигли працевлаштуватися.

Допомогу отримуватимуть малозабезпечені сім'ї, які:

  • повернулися в Україну після перебування за кордоном понад 90 днів поспіль, навіть якщо серед них є працездатні непрацюючі особи;
  • мають статус ВПО і не працевлаштовані через переїзд.

Однак для того, щоб малозабезпечена сім'я не втратила виплати, всі безробітні працездатні члени сім'ї повинні знайти роботу або стати на облік в центр зайнятості протягом двох місяців після призначення допомоги.

Зарплати військових

Зарплати військових у 2024 році складатимуться з двох частин: ставки та премії. Грошова винагорода залежатиме від того, які завдання виконує захисник.

Мінімальна зарплата 2024 року для військових буде такою:

  • для курсантів військових училищ - 2350 гривень;
  • для строковиків - 6000 гривень;
  • для мобілізованих на фронт, які не беруть участі в боях - 30 000 гривень;
  • для тих, хто виконує спеціальні завдання на лінії бойового зіткнення - 50 000 гривень;
  • для солдатів, які беруть участь у боях на лінії фронту, перебувають на реабілітації через бойове поранення або потрапили в полон - 100 000 гривень.

Виплати захисникам, які через участь у бойових діях отримали інвалідність, складуть від 70 до 400 прожиткових мінімумів залежно від причин і тяжкості поранення.

Мобілізація в лютому 2024

Протягом лютого Верховна Рада має прийняти новий законопроект про мобілізацію, який змінить хід війни в Україні. Поки невідомо, які положення будуть в законопроекті, і тексти нового закону не публікувалися.

У Раді розповіли, чого очікують від нового закону: у ньому має бути більше положень, які мотивували б людей призиватися до ЗСУ. Деякі чиновники вважають, що варто залишити бронь для людей з інвалідністю 3 групи, і не розсилати повістки в електронний кабінет військовозобов'язаного.

Укрпошта почне продавати ліки

З 1 лютого "Укрпошта" почне продавати ліки на деокупованих територіях України. Купувати ліки можна буде в поштових стаціонарних або мобільних відділеннях. Таким чином уряд сподівається вирішити проблему з доступом до медицини у звільнених населених пунктах.

Саміт НАТО у Вашингтоні та допомога Україні

1 лютого 2024 року в столиці США Вашингтоні пройде саміт країн НАТО, який може виявитися важливим для України. На ньому можуть прозвучати пропозиції про виділення військової або фінансової допомоги Україні. Деякі ЗМІ вважають, що лідери ЄС зобов'яжуться продовжувати надавати військову підтримку Україні. УНІАН розповість читачам про підсумки саміту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися