Як заробити мільйон на полуниці: досвід фермера з Одещини
Україна

Як заробити мільйон на полуниці: досвід фермера з Одещини

8 червня, 12:20
0
0
Сподобалось?
0

Олег Вітрук, фермер із села Маяки Одеської області, вже 12 років успішно вирощує полуницю на площі 0,45 гектара. За сезон він збирає врожай, який приносить стабільний дохід від 700,000 до 1,250,000 гривень!

Про його досвід розповіли на ресурсі ШоТам.

Олег Вітрук каже, що існує кілька сортів, які особливо популярні та прибуткові. Наприклад, багато садівників обирають сорт Camarosa через його великі яскраво-червоні ягоди, які довго зберігаються, тому така полуниця чудово підходить для продажу. Ягоди цього сорту мають м’який, солодкий смак.

Ще один чудовий вибір — Albion. Цей сорт дає багато великих, твердих ягід, які мають чудовий баланс смаку між солодким та кислим. Albion універсальний і підходить для різних кліматичних умов. Якщо ви шукаєте щось дуже надійне, то Honeoye вас не розчарує.

«Є у нас сорт Honeoye — він винний, кисло-солодкий. Це дуже міцний сорт — він віддає 25 тонн з гектара та невразливий до хвороб. Через те, що він стійкий до шкідників і хвороб, його не треба обробляти хімікатами, що зменшує витрати та робить його вирощування менш клопітким. Якщо порівнювати, Clery — один з найпопулярніших сортів, дуже солодкий. Ця полуниця дає приблизно 18 тонн з гектара, але через свою солодкість схильна до хвороб. Тому за Clery потрібен особливий догляд і частіше застосування захисту від шкідників», — каже Олег Вітрук.

Як доглядати за полуницею

Догляд за полуницею може бути досить простим, але він потребує уваги до декількох важливих деталей.

Перше та найважливіше — полив. Основне правило — полуниця має бути постійно злегка вологою, але не перезволоженою. Це означає, що в спекотні дні треба збільшувати кількість поливів — іноді доводиться поливати навіть 3-4 рази на тиждень. Але уникайте болота, бо рослина в таких умовах страждатиме, зокрема, можуть почати гнити корені.

«Загалом за сезон виходить, що на один гектар ми виливаємо близько 4,000 кубічних метрів води. Це досить багато, але всі ці зусилля окупаються, коли ви бачите, як врожай швидко росте та дозріває. Звісно, кількість поливу залежить від багатьох факторів, як-от тип ґрунту, кліматичні умови, навіть сорт полуниці, тому треба завжди тримати руку на пульсі й адаптувати свої дії під потреби вашої ділянки», — каже аграрій.

Другий момент — мульчування. Це допомагає утримувати вологу в ґрунті, запобігає зростанню бур’янів і тримає ягоди чистими від контакту з землею. Для мульчування можна використовувати солому чи соснові голки.

Третє — живлення. Полуниці потрібні поживні речовини для здорового росту й рясного плодоношення.

«Ґрунт має бути удобрений. Я використовую формулу 20-20-20. Це означає, що добриво містить рівні частини (по 20%) трьох основних поживних речовин: азоту (N), фосфору (P) і калію (K). Азот є важливим для росту листя та стебел, фосфор сприяє розвитку кореневої системи, калій підвищує загальну стійкість рослини до хвороб і стресових умов, а також важливий для водного обміну в рослині. Добриво вносять з розрахунку 2,5 кг на гектар і роблять це регулярно — раз на 7-10 днів», — розповідає фермер.

Про захист від шкідників розповіла дружина Олега Інна Вітрук. Щоб відбити атаку слимаків, які можуть з’їсти ягоди, аграрії використовують бар’єри з мідних стрічок або розсип крихт яєчної шкаралупи довкола грядок. Жінка каже, що це старий, дідівський метод, але дієвий.

Тепер щодо комах. Попелиця — звичний гість у саду, і вона може стати справжньою напастю.

«Поселіть у свій сад сонечок — вони люблять попелицю на обід. Також можна обприскати рослини органічним милом або німовим маслом, якщо вже ситуація виходить з-під контролю​», — каже садівниця.

Збір урожаю

Збирати полуницю — справа не з легких, але правильним підходом можна значно полегшити цей процес.  Для збору використовують найрізноманітніші ємності.

«Я, наприклад, збираю полуницю в ящики, які були використані для помідорів турецьких — вони мають місткість 4 кг. Є й інші варіанти — можна використовувати кілограмові бокси, які коштують 1,20 грн за штуку. Деякі фермери збирають у пластикові порційні контейнери на 0,5-1 кг — це зручно, особливо якщо полуниця йде на продаж у супермаркети», — ділиться Олег.

Проте дерев’яні та картонні ємності краще підходять для зберігання, оскільки вони пропускають повітря і дозволяють ягодам «дихати».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися