На Прикарпатті презентували першу тактильну казку, яку можна читати і очима, і руками
Івано-Франківщина

На Прикарпатті презентували першу тактильну казку, яку можна читати і очима, і руками

18 вересня 2014, 10:14
0
0
Сподобалось?
0

 

На Прикарпатті презентували першу українську народну казку, видану шрифтом Брайля. Книга унікальна, адже вона адаптована для сімейного читання - у ній є сторінки для здорових батьків та їх незрячих діток. Отож, її можна читати і очима, і руками.

Видавництво здійснене в рамках благодійного проекту Національної Асамблеї інвалідів України (НАІУ) «Читати на рівних». Над казкою «Лисичка та Журавель» працювали дев'ять місяців. Для початку провели кілька етапів тестування шрифту Брайля і контурних малюнків, пробні зразки перевірили спеціалісти Асоціації тифлопедагогів України, а також педагоги та учні спеціалізованих навчальних закладів, повідомили в Івано-Франківській ОДА. Особливі вимоги були і до малюнків - яскраві зображення для тактильного сприйняття обведено крапковим контуром, щоб їх пальчиками «побачили» незрячі читачі. Потурбувалися автори проекту і про ще одну важливу деталь: вкінці книги вміщено українську абетку за Брайлем, отже, зрячі дорослі зможуть допомогти хворій дитині оволодіти технікою читання.

Казку «Лисичка та Журавель» видано на благодійні кошти (на рахунок проекту надійшло 340 тисяч гривень). Наклад - 4200 примірників. Видавці обіцяють, що тактильну українську казку отримають у всіх областях країни - вихованці спеціалізованих навчальних закладів для дітей з порушеннями зору, обласні дитячі бібліотеки, бібліотеки та підприємства сфери УTOC, а також громадські організації незрячих та слабозорих осіб (всього за 240 адресами).

Наталія КРАВЧУК,

Івано-Франківська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися