Квітне сухий терен
Рівненщина

Зацвів сухий терновий вінок та замироточив образ Христа

1 жовтня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Останнім часом в українських храмах прихожани стають свідками незвичних явищ. Десь мироточать образи святих, а десь починає квітнути сухий терен. Це вселяє віру в те, що страждання нашого народу скоро скінчаться.

Так нещодавно у вівтарі церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Бережки на Рівненщині замироточила старовинна ікона Ісуса Христа. Як повідомив священник Тарас Баїк, прозорі маслянисті краплі на поверхні образу з кожним днем стають все об’ємнішими, не помітити їх просто неможливо. Селяни упевнені: так проявляється благодать Божа. Мовляв, це вияв Господньої любові та підтримки.

Краплі мира на іконі Ісуса Христа

А в селі Носів Підгаєцької громади на Тернопільщині у місцевому греко-католицькому храмі вкрився квітом сухий терновий вінок. Він лежав у шафі за захрестям – без жодного доступу до води чи ґрунту. Навіть світло туди майже не пробивалося. І раптом – квіти.

Отець Василь Яремко в той день благословляв воїна, котрий прийшов з фронту у відпустку й за кілька днів мав повертатися назад на війну. Помітивши на терновому вінку цвіт, священник відразу подумав, що то хтось вчепив штучну квітку. Однак після завершення служби Божої взяв вінець у руки й придивився пильніше: там були живі пуп’янки!

Цей терновий вінок спеціально сплели для церкви цьогоріч навесні, напередодні Великодня. Ідею подали діти священника, а втілити її взялися вчителі місцевої школи. У вінок Спасителя мали перетворитися три гілочки мадагаскарського терну. Однак вони ніяк не хотіли гнутися у потрібне «коло». Тоді отець Василь попросив допомоги у місцевого різьбяра. Той знає різні секрети у роботі з деревиною, і колючий терен йому піддався. Майстер полакував гілочки кілька разів, а тоді ще й покрив їх фарбою «під золото». Вийшло дуже гарно.

Цей символ страждань Христа у Великий піст повісили на хресті у церкві. Після Великодня його зняли, щоб заховати до Страстей наступного року. Але ось так несподівано за кілька місяців терновий вінок сам про себе нагадав, вкрившись рожевим цвітом. Сталося це в серпні у переддень святкування Незалежності України. Відтоді Носівська церква стала місцем паломництва вірян різних парафій та конфесій.

– То є добрим знаком відродження України, – впевнені парафіяни. – Воскреснемо, як та квітка, що вкрила сухе гілля.

До речі, подібне диво спостерігали на італійському острові Понца три роки тому. Там сухий терновий вінок вкрився такими ж рожевими квітами. Тоді в цьому Божому знаку побачили перемогу над смертоносним коронавірусом.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися