На Рівненщині навчають не лише молодь, а й 60-літніх
Рівненщина

На Рівненщині навчають не лише молодь, а й 60-літніх

31 грудня 2023, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Для відбудови України потрібні робітничі професії

Після перемоги Україну чекає грандіозна відбудова. Для цього потрібні фахівці робітничих спеціальностей. Тому вже зараз експерти різних рівнів прогнозують, що прийде час, коли будівельники будуть заробляти більше за юристів. У вищому професійному училищі №25 у Демидівці на Рівненщині давно відійшли від старих методів у навчанні. Тут в пошані нові технології.

Трактор є – нема категорії

Саме приміщення училища було зведено у 1963 році. Тоді по всій країні відкривалися заклади профтехосвіти. За шістдесят років деякі вже й зачинилися, інші ледве животіють, а в Демидівці ми побачили сучасний освітній заклад. Бо часто доводилося бувати в училищах, де ще живе дух радянського союзу. Там керівництву не вистачає чи грошей, чи бажання щось змінювати. А в Демидівському ВПУ вже Європа! У коридорах сучасні ремонти, окремі кабінети, навчальні лабораторії можуть похвалитися новинками техніки.

– Нині в нас навчається 445 учнів, – розповідає директор Богдан Ткачук. – Випускники дев’ятих класів можуть здобути диплом одразу з трьох професій: тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії «А1», «А2» «В1»); слюсар з ремонту с/г машин та устаткування; водій автотранспортних засобів (категорії «С»). Будівельники опановують навички муляра-маляра-штукатура. Дівчатам подобається професія кухар-кондитер. Після 11 класу можна отримати диплом «Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії «А1», «А2»).

Навчання безкоштовне. Проживання у гуртожитку теж. Там затишні кімнати, сучасні душові кабіни, зручні кухні. Оновлено бібліотеку, де можна переглянути улюблений фільм або скористатися інтернетом, щоб підготуватися до уроків. Завершується ремонт тренажерного залу. Богдан Ярославович зауважує, що у закладі запроваджують неординарні підходи до навчання.

Ось таке фойє в Демидівському училищі

– Ви й самі знаєте, що у селах багато людей купують трактори, а от відповідної категорії не мають. От ми й вирішили запровадити курси для дорослого населення. Після шести місяців навчання здобувачі отримують категорію «А1». Ми також навчаємо керувати сучасними важкогабаритними тракторами – і після двомісячних курсів дається категорія «А2».

Учні проходять виробничу практику у господарствах. Часто їхні керівники одразу запрошують хлопців на роботу. Нині через війну відчувається велика потреба у кваліфікованих трактористах. Не менший попит і на будівельників. Цікаво, що учні всі свої знання одразу застосовують на практиці у закладі. Вони плитку поклали у фойє училища, декоративну штукатурку зробили. А найбільшою подякою для майстрів є те, що деякі хлопці на канікулах вдома самі ремонт зробили і батьки їх хвалили. Значить, вчаться не дарма.

Мода на кухарів та… піцейол

За даними Державної служби зайнятості, за перший квартал 2023 року найбільше роботодавці шукали будівельників, на другому місці – водії, трактористи-машиністи, токарі. Поряд із будівництвом розвивається в країні й харчова галузь. Популярними стали піцерії та кафе. Щоб не відставати за розвитком, в кухню училища придбали сучасні індукційні плити, різну побутову техніку для кондитерів. Тут вже ніхто не вчить готувати салати «Олів’є» чи «Шуба». Учні експериментують з модними рецептами. Нещодавно на роботу запросили молодого кухаря, який у Луцьку працював піцейоло – майстер, який робить піцу від тіста до начинки. Він навчає з власного досвіду, дає цікаві поради, тож всім дуже подобаються його заняття.

Восени у закладі проходив благодійний ярмарок. На ньому представляли свої вироби майбутні кухарі-кондитери. Асортимент вражав і різноманіттям, і красою оформлення. Солодощі поспішали придбати не лишень учні, а й гості зі всієї Демидівки. Розкупили все до останнього тістечка. Наторгували майже десять тисяч гривень. Ці кошти передали для ЗСУ. Поки зробили такий грошовий внесок у нашу Перемогу. А фахівці для відбудови країни в Демидівському училищі вже є!

Руслана СУЛІК

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися