У нас вводять електронні щоденники, а в Швеції повертають паперові підручники
Волинь

У нас вводять електронні щоденники, а в Швеції повертають паперові підручники

9 вересня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Почався навчальний рік. Виявляється, тепер і щоденників купувати не треба, бо в деяких школах запроваджують електронні аналоги. І хоч перед їх використанням треба поморочити голову, щоб правильно зареєструватися в інтернет-додатку, розібратися з усіма функціями, педагоги запевняють, що електронний щоденник набагато зручніший за паперовий.

Всі оцінки – в телефоні

На Волині є 546 загальноосвітніх навчальних закладів. Як повідомила начальниця обласного управління освіти і науки Наталія Матвіюк, наразі систему електронних журналів та щоденників використовують більше як половина із них.

– У 2020 році в Луцькому ліцеї №21 імені Михайла Кравчука найперше в нашій області впровадили електронні журнали та щоденники, – зауважила Наталія Василівна. – Спочатку було незвично, а нині цією системою задоволені і педагоги, і батьки з учнями. Інші навчальні заклади нашого міста цього року теж поступово її впроваджують.

Першого вересня минулого року Львів став першим містом в Україні, де в усіх ліцеях та гімназіях ввели електронні журнали та щоденники. І хоч Міністерство освіти і науки наголошує на їхніх перевагах, але українські педагоги не одразу кинулися впроваджувати новинку, а поступово переходять, щоб не заплутатися. Нещодавно Державна служба якості освіти провела дослідження і з’ясувала, що у 2022 навчальному році найбільше впроваджували ці зміни у Києві, Запорізькій, Одеській та Чернівецькій областях. Найменше – на Хмельниччині й Тернопільщині. На сьогодні 46 відсотків українських шкіл працюють за новою системою. На Волині навчальні заклади поступово привчають батьків і дітей до того, що всі оцінки тепер можна побачити в телефоні. Моя знайома, яка має понад двадцять років педагогічного стажу, зазначає, що електронний щоденник дуже зручний для всіх: вчителів, батьків і дітей.

– Завантаживши відповідний додаток у гаджет, в будь-який час можна переглянути оцінки. Все відображається і в телефоні батьків, і дитини, – розповідає знайома. – Раніше учень міг виправдатися, що не зробив уроки, бо «забув записати домашнє завдання». Тепер так не пройде, бо все скидає вчитель. Ми вже давно працюємо з електронними щоденниками і ще жодних нарікань не було. Так, траплялися моменти, що інтернет завис, але за годину-другу все налагоджувалося.

Електронний щоденник формується на основі електронного журналу, але є індивідуальним для кожного учня. У ньому автоматично відображаються дані з журналу вчителя, розклад занять та теми уроків, які щотижня оновлюються. В електронному щоденнику батьки бачать лишень оцінки своєї дитини, а не всіх інших. Туди ж вчитель може написати своє зауваження. У деяких школах практикують ведення електронного щоденника паралельно з паперовим. Але це залежить від рекомендацій дирекції закладу.

Діти розучилися писати

У той час, коли наші школи комп’ю­теризуються і відмовляються від паперових носіїв інформації, закордонні освітяни визнають, що гнатися за технологічним прогресом не варто. Наприклад, міністр освіти Швеції Лотта Едхольм вирішила повернути дітям шкільні підручники. Адже вчителі помітили, що діти розучилися читати і писати, не вміють навіть ручку тримати, бо завдання виконують на клавіатурі чи на екранах планшетів. Понад десять років там вводили сучасні технології, а тепер дали відбій.

Лотта Едхольм пояснила, що «паперовий підручник має переваги, які не замінить жоден планшет», і її думку поділяють педагоги країни.  Вченими доведено, що діти, які читають друкований текст, швидше думають, відповідають, більше запам’ятовують. Така різка зміна підходу до навчання коштуватиме шведському уряду чималих грошей. Вже у 2023 році мають витратити 58 мільйонів євро на нові підручники. Шведи хочуть, щоб учні мали підручники з кожного предмета, а планшети залишили вдома.

Тож виходить, що технічний прогрес для школярів – це палка з двома кінцями. З одного боку зручно та набагато легше носити планшет, але коли «сидіти» в ньому багато часу – псується зір. Щодня тягати важкий рюкзак з різними підручниками – страждає спина. Як знайти золоту середину?

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися