Школа №27 в Луцьку
Волинь

Що потрібне більше: школа чи дорога до неї?

30 червня 2017, 12:56
0
0
Сподобалось?
0

До 1 вересня новий навчальний заклад у Луцьку не відкриють

Дивлячись на будівельників, які щодня, як мурашки, працюють на спорудженні 27-ї школи у Луцьку, батьки дітей одного з найбільших спальних мікрорайонів міста щасливо потирають руки: нарешті їхнім чадам не треба буде їздити-ходити за тридев’ять земель. А втім, їх чекає велике розчарування: 1 вересня школа не запрацює.

І зовсім не з вини будівничих. Прорахувались управлінці із фінансами. Задумувався цей навчальний заклад як щось неймовірно грандіозне: дитячий садочок, школа, басейн і великий спортивний комплекс. Воно й не дивно: мікрорайон новий, діток багато, а освітні заклади Луцька переповнені.

Втілювати проект почали поступово. Дитсадок відчинив двері для вихованців у 2012 році. Потому швидкими темпами стали рости стіни школи. Звісно, плани порушила війна, але мало-помалу процес ішов. Гроші на школу збирали звідусіль: з державного бюджету, обласного, перепадало щось і від міста Луцька. Запланованим терміном здачі об’єкта було 1 вересня 2017 року. Для його завершення у держбюджеті-2017 народний депутат Ігор Лапін пролобіював п’ять мільйонів гривень. 

Усе ніби йшло за планом. Закінчилися зовнішні роботи, почалися внутрішні, навіть бруківку взялись укладати. Директор ТзОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович був упевнений, що до 1 вересня школу введуть в експлуатацію. Будівельники проводили роботи власним коштом, розуміючи складнощі бюджетного процесу. Адже гроші «проголосовані», значить, мають бути. Останніми тижнями щось пішло не так. Спочатку повідомили, що на фінанси з ДФРР поки розраховувати не варто, бо, як сказав голова ОДА Володимир Гунчик, вони спільно з очільником облради визначили для Волині пріоритет – добудову перинатального центру. На це і вирішили потратити кошти фонду. Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук заявив: з 20 мільйонів дев’ять на будівництво школи вже виділили, тому решту доцільно спрямувати на облаштування доріг, аби діти могли комфортно добиратися до навчального закладу, а не ходили по грязюці й пилу.

Тональність щодо завершення будівництва школи не сподобалася керівництву області. Голова ОДА минулого тижня провів координаційну нараду з представниками Луцької міської ради, управлінь капітального будівництва й освіти, будівельниками. Посил був чіткий і зрозумілий: відійти подалі від політики та протистоянь і в максимально реальні терміни все ж здати об’єкт. Учасники наради говорили про недосконалість проекту, в який необхідно вносити зміни: будувати не супермодний спорткомплекс, а звичайний спортзал, замість запланованих грядок, місць відпочинку для старшокласників спорудити міні-спортмайданчики, замість більярдних столів і касетних магнітофонів купити сучасні мультимедійні комплекси (виявляється, і таке передбачено проектом, який замовили у Луцькій міській раді) тощо. Йшлось і про спорудження зливної каналізації, бо з’ясувалося, що шкільна будівля стоїть нижче від багатоповерхівок, які її оточують. Та найперше керманич області зажадав від освітян визначитися з профілем школи: від нього залежить оснащення та наповнення класних кімнат. Звісно, економити на цьому не треба, гроші, запевнив Володимир Гунчик, будуть, він знає, де їх дістати.

– Наше завдання – до 1 грудня виконати роботи на 99,9%, –  резюмував губернатор.

Директор «Житлобуду-2» Леонід Стефанович нагадав присутнім, що у літній період треба би провести у школу опалення, бо інакше за зиму зруйнується те, що зроблено. На це потрібно три мільйони гривень. Та й будівельникам на сьогодні боргують понад 13 мільйонів. А це зарплати, податки і т. д. Розраховували на гроші міського бюджету, які вже за­кладені. І тут не витримав заступник міського голови Григорій Пустовіт, який знову почав говорити про дорогу. Мовляв, це гроші міської влади: що вважаємо за потрібне, те і зробимо. Аргументи, що дорога не була закладена у кошторис будівництва і на неї потрібно ви­діляти кошти окремо, потрібно завершити школу, пролітали повз вуха.

Теперішню міську владу, звичайно, можна зрозуміти: люди працюють на результат. Вибори мера попередньо призначені на 24 вересня. Школу до цієї дати не відкриють. А от дорогу – можуть. І кого хвилює, що наступного року доведеться переробляти вже зроблене такою важкою працею? І хіба рахували, скільки мільйонів у це доведеться додатково вкласти?

Покійний мер Микола Романюк дуже переймався будівництвом двадцять сьомої школи. Саме з його ініціативи перекинули на цей об’єкт 20 мільйонів гривень. Нова, юна луцька влада з благословення свого натхненника починає все ділити по-своєму. Дорога, без сумніву, потрібна, але школа – необхідніша. Це ж ясно, як Божий день. Не вірите – запитайте у тих батьків та дітей, котрі чекають не дочекаються її. 

Наталка СЛЮСАР

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися