Українців, які повертаються з-за кордону, поселятимуть на примусову обсервацію в готелі «Ягодин»
Волинь

Українців, які повертаються з-за кордону, поселятимуть на примусову обсервацію в готелі «Ягодин»

14 квітня 2020, 20:59
0
0
Сподобалось?
0

На Волині громадян, які в’їжджають в Україну, планують поселяти на обсервацію в готелі «Ягодин».

Це виправдана логістика, переконані чиновники, бо розташований він лишень за кілометр від однойменного пункту пропуску, що суттєво скорочує витрати на перевезення людей. До того ж, навколо готелю не має житлової забудови, тому поселенці будуть позбавлені контакту зі сторонніми людьми, про це йдеться у сюжеті Андрія Гнатюка.

Раніше під обсервацію планували відвезти санаторій «Згорани», але згодом дитячу оздоровницю на березі озера залишили в резерві й заселятимуть, якщо наплив людей буде надто великий.

Працівниця готелю «Ягодин» запевняє: для повноцінного перебування у ньому є все.

Загалом готель розрахований на 45 осіб. Тут 8 одномісних номерів, кілька двомісних, є сімейні для трьох і чотирьох людей. У більші кімнати можуть доставити ліжка. Перевага у сімейних номерах - балкони.

Правила зобов’язують міняти постіль не рідше за дві доби. Зараз у готелі ніхто не проживає. Але пральня працює, в одну таку машину можна завантажити 35 кг прання.

Працівники забезпеченні антисептиками та захисним одягом, а от для поселенців така опція не передбачена.

Перебування під час обсервації людей оплачуватиме держава. На добу на перебування 1 людини передбачили 600 грн.

Загалом «Ягодин» повністю готовий приймати людей на обсервацію, запевняють працівники.

Проте працівники хвилюються, адже затвердженого державою протоколу про перебування людей у таких місцях немає. Тому персонал змушений запровадити свої правила і самостійно подбати про свою безпеку.

До того ж адміністрація наполягає на тому, що в готелі під час обсервації має цілодобово чергувати лікар. Кімнату для прийому пацієнтів готові надати, але допомогти її обставити повинні медичні заклади. Щоправда начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк вважає медпункт у готелі недоцільним. Опитувати людей про стан здоров’я повинні самі працівники.

Так само залишається відкритим питання і охорони людей на обсервації. Практика показала, що люди можуть тікати або заздалегідь вказувати неправильні адреси самоізоляції. 

«Обсервовані люди будуть охоронятися виключно поліцією та нашою національною гвардією України. Це і постійні пости, приміщення буде оточене. Але ж ми розуміємо, що це тільки за згодою громадян», - зазначив голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

Та ризик обсервації в тому, що наперед ніхто не знає: здорові ці люди чи ні. Якщо ж серед 40 людей, поселених у готель, буде лише один носій, то в зоні ризику опиняються усі інші 39, а також персонал. І такі ризики з обсервацією характерні для всіх регіонів України. До того ж це великі витрати на утримання цих людей. А грошей на це немає. Тобто закумульований важкими ресурсами матеріальний ресурс лікарні змушені будуть витрачати на заклади обсервації: це і захисний одяг, і антисептики, і дезінфікатори. Але іншого варіанту уряд не бачить. Цими днями через «Ягодин» в’їжджають по 800-900 людей. Перед Великднем Юрій Погуляйко прогнозує збільшення пасажиропотоку у 4-6 разів. Тобто до 2-3 тисяч людей, а місць для обсервації в області, які б відповідали вимогам кабміну усього 856. Волинь вестиме перемовини з іншими областями про те, щоби звідти надавали транспорт для мешканців свої областей і розміщували їх на обсервацію у себе.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися