У Луцьку по-варварськи екскаватором зносять історичну будівлю
Волинь

У Луцьку по-варварськи екскаватором зносять історичну будівлю

27 квітня 2021, 18:13
3
-4
Сподобалось?
-4

27 квітня у Луцьку на вулиці Ярощука, 12 почали знесення історичної вілли побудованої на початку 1920-х років. Ще досить міцну будівлю взялися трощити важким грейдером, який ківшем обрушував конструкції і стіни другого поверху. За цим з протилежного боку вулиці спостерігав начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

Ця вілла відповідала найкращим зразкам тогочасної європейської житлової архітектури. У садибі мешкав лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька (міський голова у Другій Речі Посполитій). Він був краєзнавцем та любителем історії Луцька. Ян Сушинський – один із засновників Волинського краєзнавчого музею, також у цій віллі жив Казимир Яніцький, архітектор обласного краєзнавчого музею.

У сучасний період лучани пам’ятають будинок на Ярощука, 12 як дитячий садок. Пізніше його дозволили приватизувати. В останні два десятиліття будинок стояв пусткою й поступово занепадав. Місцеві історики та краєзнавці вимагали надання будівлі охоронного статусу, який би змусив нового власника зберегти його. Однак відділ охорони культурної спадщини Луцькради займався цим формально.

Для прикладу, у Європі, так само і сусідній Польщі, коли подібні історичні будівлі опиняються у приватних руках, власників зобов’язують на 100 відсотків відновити зовнішні фасади будівель, а зміни у планування й оздоблення можна вносити лише всередині приміщення.

Читайте нас у Телеграм - https://t.me/visnykLutsk


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Лучанин
    Лучанин

    Як мені подобався цей будинок!!!!! Якщо я буду будувати новий будинок, то тільки в такому стилі. Хто руйнує нашу історію і стиль життя наших пращурів? Тільки варвари.

    27 квітня 2021, 19:33
    Відповісти
  • Архітектор
    Архітектор

    Ті, кому потрапила за дурно в руки така перлинка, не змогли оцінити її і розуму не вистачило відновити. Це було б крутіше і атмосферніше за будь-який новозбудований "скляний" чи якийсь там сучасний будинок. І готель, і ресторан, і навіть приватне житло у такому будинку збереженому і відреставрованому ззовні, але перебудованому всередині, тільки б виграв. Але...

    28 квітня 2021, 09:00
    Відповісти
  • Василь
    Василь

    І гляньте там коло екскаватора якийсь чудік вештається в чорній шапульці без захисного шолома... Бляха, які ж вони каліки! Штраф полюбому хай сплатять! зафіксовано на відео ГРУБЕ порушення техніки безпеки!

    29 квітня 2021, 00:15
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися