У Польщі – будинок для українських дітей
Україна

У Польщі – будинок для українських дітей

17 вересня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Його відкрили у гміні Щебжешин Замостського повіту Люблінського воєводства. Мешканцями розкішного житла стануть вихованці Затурцівської спеціальної школи для сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Вони з початку великої війни знайшли прихисток у Польщі. На входини запросили голову Волинської обласної ради Григорія Недопада та його заступника Григорія Пустовіта.

Ідея та реалізація задуму зведення будинку належить голові фундації «Честь допомагати дітям» Пйотру Зигарскі. Він запевнив, що готовий прийняти ще півтора десятка малих волинян – дітей військовослужбовців, і піклуватися про них аж до завершення війни. Заради цієї мети і спорудив окремий двоповерховий сучасний дім, площею 200 квадратних метрів.

– Це житло ми побудували для українських діток, які бажають вчитися і жити на час війни в об’єднаній Європі. Ця малеча зі своїми наставниками прибула до нашого краю 1 березня 2022 року як біженці, вони тимчасово вирішили поєднати свою долю з Польщею. Тут вони ходять до школи, тут знайшли друзів, тут хочуть розвиватися задля того, щоб після війни якнайкраще допомагати своїй Батьківщині. І щоб підтримати їх у цьому, ми вирішили збудувати найважливішу річ у житті кожної людини – їх власний дім, який у всі часи буде «мостом дружби та допомоги» між нашими народами, – наголосив Пйотр Зигарскі.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад висловив щиру вдячність благодійникові та усім, хто долучився до реалізації цієї благородної ініціативи.

– З 24 лютого 2022 року ми бачили багато засмучених облич і дорослих, і дітей, які були змушені покинути свої домівки. І дотепер ми бачимо цей біль і розпач, коли до нас прибувають внутрішні переселенці з територій, де ведуться бойові дії. З лиця землі стираються цілі населені пункти, руйнуються будинки, українські родини втрачають своє житло. Однак я вірю, що нам вдасться усе це відновити і відбудувати, і як сказав наш президент Володимир Зеленський, усе це ми будемо робити спільно із нашими братами-поляками, які першими подали нам руку допомоги, – наголосив Григорій Вікторович і подарував юним мешканцям новобудови вишиті на полотні портрети Лесі Українки.

– Дорогі наші діти, це дуже символічний подарунок. Ви завжди повинні пам’ятати, що ви – українці, волиняни. А наша талановита землячка Леся Українка, яка є знаковою постаттю для нашої держави, нехай буде нагадуванням вам про це, – сказав керівник Волинської обласної ради.

На знак великої вдячності Григорій Недопад подарував бойовий прапор 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, привезений з Куп’янська, голові фундації «Честь допомагати дітям» Пйотру Зигарскі.

– Просто так цей прапор не дарується людям, він дістається лише тим, хто заслуговує на це. А хлопці, які розписали цей стяг, я переконаний, збережуть Україну і переможуть ворога, – наголосив він.

На завершення українці й поляки спільно помолилися за мир та підтримку усіх дітей в храмі Успіння Богородиці і Приснодіви Марії в Щебжешині. Керівники Волинської обласної ради посадили дерева поблизу нового будинку для українських діток, як символ пам’яті та щирого добросусідства.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися