На Волині відновлюють монастирський іконостас знищений за керівництва Павла Лебедя (фото)
Волинь

На Волині відновлюють монастирський іконостас знищений за керівництва Павла Лебедя (фото)

13 лютого 2023, 10:13
0
3
Сподобалось?
3

У Нововолинську розпочалися роботи з реставрації ікони «Тайна вечеря» ХVIII століття, яка була колись частиною іконостасу у Низкиницькому монастирі. Наразі це єдиний образ, який зберігся від тієї унікальної пам’ятки духовної культури. Іконостас по варварськи розібрали за наказом тодішнього настоятеля монастиря, а нині намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП Павла Лебедя. Стару автентичну композицію розібрали, і замінили її на нову у стилі 1990-х – з позолотою, що характерно саме для російської церкви.

Як розповів священник Віктор Мартиненко, ікону «Таємна вечеря» після демонтажу віддали «на бідну церкву» – саме тоді відкрився храм у селі Кропивщина. З часом від перепаду температури на іконі з'явилися тріщини. Тому тодішні настоятелі і парафіяни, усвідомлюючи історичну цінність пам’ятки, зняли її зі стіни і поклали у горизонтальне положення, дбайливо обгорнувши рушниками та ряднами, щоб запобігти руйнації ікони. Так вона пролежала близько 10 років.

Рік тому, у Нововолинськ переселився художник-реставратор з Харкова Артем Погрібний. Він розпочав реставрацію і відкрив унікальний живопис царських врат з Низкиницького іконостасу, які теж чудом були врятовані.

Працюючи над ними пан Артем захопився Низкиничами, історією монастиря. За кількома старовинними фото і описами він реконструював зовнішній вигляд іконостасу та первісний інтер’єр церкви.

«Коли, познайомившись з паном Артемом, я розповів про збережену ікону – ви не уявляєте, яким було його захоплення! Не бачивши її, навіть не знаючи, що ікона досі існує, він розповів мені про неї – стиль письма і форму барокового оздоблення, про історію її «міграції» іконостасом у різних століттях. Вкотре переконуюся: у Бога все буває вчасно. Зо двадцять років я плекав ідею збереження тієї ікони. Кілька спроб та добрих намірів щодо цієї пам’ятки якось скінчилися нічим. А тепер час настав. З тих пелюшок прийняли її люблячі, майстерні руки пана Артема Погрібного, аби розкрити, захистити і зберегти для майбутніх поколінь.

Моя щира вдячність парафіянам села Кропивщина на чолі зі старостою Анатолієм Михалусем за багаторічну охорону та свідомий і похвальний вчинок», – зазначив Віктор Мартиненко.

Артем Погрібний розпочав роботу над реставрацією ікони у Нововолинському історичному музеї, куди образ передали на збереження.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися