На Волині набирає обертів… кашлюк
Волинь

На Волині набирає обертів… кашлюк

12 червня 2023, 14:10
0
0
Сподобалось?
0

Впродовж травня у Волинській області зареєстровано 21 випадок кашлюка, у квітні ж – лише сім. Серед хворих дітей до чотирьох років – 8 випадків. Близько 60% хворих госпіталізовано.

Всього за п’ять місяців 2023 року зафіксовано 53 випадки кашлюка, торік же в області його не реєстрували. З-поміж хворих велика кількість не щеплених проти цієї недуги або тих, що отримували вакцину з порушенням календаря профілактичних щеплень (50%).

Виникненню та поширенню захворювання сприяє зниження колективного імунітету. В області нині залишаються незахищеними близько 10 тисяч юних волинян.

Нагадуємо, що кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною його ознакою є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У них кашлюк може супроводжуватися тимчасовим припиненням дихальних рухів. Поширеним ускладненням кашлюка є пневмонія. Також можливі гострий ларингіт зі стенозом гортані, носові кровотечі, пупкова, пахова грижа. Може виникнути енцефалопатія (ураження головного мозку), яка через судоми може призвести до смерті чи залишити після себе стійкі пошкодження: глухоту або епілептичні напади.

Найбільш ефективним методом профілактики кашлюка і його ускладнень є вакцинація.

У прищеплених дітей ризик захворіти у 4-6 разів нижчий. Форми захворювання – стерті, легкі, рідко – середньотяжкі. Легкі ускладнення не загрожують життю.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися