Найпопулярніші схеми шахрайств: як вберегтися
Волинь

Найпопулярніші схеми шахрайств: як вберегтися

27 червня 2023, 09:31
0
0
Сподобалось?
0

Найпоширенішим злочином сьогодення є побутове шахрайство. Аферисти постійно збільшують арсенал сценаріїв та підступів, підлаштовуючись під сучасні можливості та обставини. Правоохоронці постійно інформують громадян про нові схеми, проте довірливість українців «перемагає». Ось добірка шахрайських комбінацій, які, за даними Нацполіції, найчастіше використовують зловмисники.

Виграші призів

Вам телефонують, надсилають СМС або електронний лист і повідомляють, що ви виграли машину, велику суму грошей тощо. Перше, про що слід подумати, чи брали ви участь в акціях або конкурсах. Якщо ні, то це однозначно шахраї. Тож ні в якому разі не перераховуйте нікому коштів (у вас будуть просити внесок чи то за реєстрацію, чи то за місце у черзі).

Родич у біді

Це найпоширеніша телефонна схема. Зловмисники телефонують, переважно вночі, коли людина дезорієнтована, й повідомляють, у слухавку «ваш родич (син, дочка) потрапив у біду». Це може бути ДТП, злочин або раптова хвороба. У будь-якому випадку жертві запропонують швидко заплатити, щоб зарадити проблемі. Цього, звичайно, робити не треба. Бажано перервати звʼязок й натомість зателефонувати до рідної людини та переконатися, що з нею все гаразд.

Соціальні виплати або допомога від «фонду» під час війни

Халявний сир буває тільки у мишоловці. Тож варто лише включити критичне мислення. Жоден фонд чи соцслужба не буде телефонувати на особисті номери й сам пропонувати допомогу. Такого роду виплати робляться централізовано і спершу ви самі маєте по них звернутися. Тож ні в якому разі не надавайте «соцпрацівникам/волонтерам» свої особисті та банківські дані. Якомога швидше завершіть розмову. Якщо вам справді належать якісь виплати це можна дізнатися через офіційні джерела, в органах влади або попросити родичів дізнатися про можливість отримання допомоги.


Продаж дешевого товару «з рук у руки»

Незнайомі люди прийшли і пропонують купити дешеві товари? Краще взагалі не відчиняти їм і не впускати у дім. Бо, у кращому випадку, вам продадуть дешевий товар значно дорожче, ніж він вартує. А може бути й гірше, бо відволікши господаря, аферисти можуть банально обікрасти помешкання. Якщо ж уникнути розмови розмови не вдалося, залучіть до неї сусідів або подзвоніть до родичів порадитися.

Грошова реформа

Якщо до вас прийшли люди з «соціальної служби» і розповідають про грошову реформу та необхідність обміну купюр, це 100 відсотків шахраї. Ні в якому разі не пускайте їх у свою домівку, можете кликати на допомогу сусідів чи родичів.


Дзвінок з банку

Це найстаріша й всім відома схема, проте вона досі працює. Працівники банку ніколи не дзвонять до клієнта, це можуть бути лише шахраї. Тому, попри лякалки про блокування картки, заморожування коштів, ні в якому разі не повідомляйте аферистам пін-код та  CVV-код, інакше попрощаєтеся зі своїми грошима, крім того вас заженуть в борги відповідно до кредитного ліміту вашої картки. Найкраще одразу перервати розмову і, якщо у вас є якісь сумніви, відвідати відділення банку, в якому ви обслуговуєтесь.

Якщо проти вас намагалися здійснити злочин, намагайтеся запамʼятати обличчя шахраїв, записуйте телефони, з яких додзвонювалися аферисти і повідомляйте про них у поліцію за номером 102.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися