У волинянки видалили з ока 11-сантиметрового глиста
Волинь

У волинянки видалили з ока 11-сантиметрового глиста

8 липня 2023, 12:53
0
0
Сподобалось?
0

У Луцькому районі у 33-річної пацієнтки видалили 11,3-сантиметрового паразита з лівої нижньої повіки.

Про це повідомляє Волинський центр контролю і профілактики хвороб.

Наразі хвора почувається задовільно. У березні 2022 року відчула свербіж шкіри на шиї з правого боку, де помітила округле, червоне утворення. «Гуля» щодня протягом тижня змінювала місце розташування на шиї і в кінцевому результаті зникла. Влітку, восени та взимку ніяких схожих утворень на тілі не спостерігалося. Але на початку весни 2023 року з’явилось знову у нижній ділянці живота, потім мігрувало то на ліву, то на праву руку, згодом пройшлося по потилиці і лобу і, зрештою, засіло на лівій нижній повіці. Лише тоді жінка звернулась в офтальмологічне відділення, де в ургентному порядку глиста видалили.

Довідка. Дирофіляріоз – небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров'ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини. Безпосередньо від тварин людина не заражається.

Личинки дирофілярії (мікрофілярії) в тілі комара розвиваються від 10 до 21 днів залежно від температури навколишнього середовища.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразиту під шкірою чи слизовими оболонками тіла людини триває від 1 місяця до 2 років.

Прояви захворювання залежать від локалізації паразита, в більшості випадків з’являється болюча чи безболісна пухлина, пацієнти часто відчувають свербіння, відчуття руху чогось під шкірою чи слизовою оболонкою, та відмічають міграцію гельмінта, яка може підсилюватись при використанні мазей, компресів, інших зігрівальних процедурах, фізичних навантаженнях. При ураженні ока, яке виникає майже у 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік чи кон’юнктивою, інколи хворий помічає пересування паразита, спостерігаються набряк повік, біль, сльозотеча. Прогноз сприятливий, після хірургічного видалення паразита пацієнт видужує.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися