Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко виграв позов проти облради: подробиці
Волинь

Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко виграв позов проти облради: подробиці

23 жовтня 2023, 13:05
0
0
Сподобалось?
0

Декілька років тягнуться суди між Волинською обласною державною адміністрацією, її головою Юрієм Погуляйком і обласною радою. У грудні 2020 року депутати висловили недовіру Юрію Погуляйку, він намагається скасувати це рішення.

Посадовцю вже вдалося виграти у першій судовій інстанції, яка повністю задовольнила позов у червні 2023 року, - пише Сила правди.

Волинський окружний адміністративний суд визнав недовіру, яку висловили йому представники громади, – фікцією.

Про це йдеться у рішеннях Волинського окружного адміністративного суду, Восьмого апеляційного адміністративного суду, Касаційного адміністративного суду.

10 грудня 2020 року в порядок денний сесії обласної ради внесли питання про звіт голови обласної державної адміністрації за 2019-2020 роки. Його ж самого не запросили і не попередили. На цій сесії депутати визнали діяльність Погуляйка незадовільною та висловили йому недовіру. Питання підтримали 54 із 57 присутніх на сесії обранців громади.

Жодного звіту в той день Юрій Погуляйко так і не представив, натомість через чотири місяці після подій в сесійній залі вирішив захищати свою честь і гідність. У квітні 2021 року він особисто та Волинська обласна державна адміністрація подали до суду. Дві окремі справи щодо скасування рішення Волиньради про затвердження звіту посадовця і висловлення йому недовіри розпочав Волинський окружний адміністративний суд.

В першій справі Волинська ОДА дійшла аж до Верховного суду, який виніс свій остаточний вердикт у квітні 2023 року, відмовивши у задоволенні позову.

«Верховний Суд вважає правильним висновок суду апеляційної інстанції, що оскаржуване рішення в цілому не порушує прав позивача. […]Оскільки позивачем не доведено, що рішення Волинської обласної ради від 10.12.2020 № 2/3 «Про звіт голови обласної державної адміністрації Ю. Погуляйка з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2019-2020 роках» порушують інтереси Волинської обласної державної адміністрації, а з огляду на характер спірних правовідносин стосуються прав та інтересів виключно голови Волинської обласної державної адміністрації Погуляйка Ю. М., суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання оскаржуваного рішення протиправним та його скасування заявлені неналежною особою, що має наслідком відмову у задоволенні позовних вимог.

Обґрунтованих доказів того, що оскаржуваним рішення спричинено суттєвого негативного впливу саме на позивача і він зазнав реальної шкоди ним не наведено. […]Таким чином, питання висловлення недовіри голові державної адміністрації пов`язане з припиненням його публічної служби на цій посаді. Зважаючи на те, що наслідком висловлення недовіри голові державної адміністрації є припинення його публічної служби на цій посаді, то спірні правовідносини стосуються прав та інтересів саме голови Волинської обласної державної адміністрації Погуляйка Ю. М.», – йдеться у рішенні Касаційного адміністративного суду. Простими словами, суд вирішив, що позиватися має сам посадовець, як фізична особа, а не Волинська ОДА.

Тож невдовзі Волинський окружний адмінсуд розглянув уже позов від самого Юрія Погуляйка і повністю задовольнив його.

«Визнати протиправними та скасувати пункт 4 та пункт 6 рішення Волинської обласної ради від 10 грудня 2020 року №2/3 Про звіт голови обласної державної адміністрації Ю. Погуляйка з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2019 – 2020 роках», – йдеться у рішенні Волинського окружного апеляційного суду від 20 червня 2023 року.

Тоді ж суд дійшов висновку, що пунктом про висловлення недовіри у рішенні Волинської обласної ради головний представницький орган краю порушив законодавство і регламент, бо не оприлюднив проєкт рішення з доповненнями за 20 днів до розгляду і не розглянув його попередньо на засіданнях постійних комісій ради.

Суд також звернув увагу, що при здійсненні волевиявлення за висловлення недовіри Юрію Погуляйку порушено процедуру таємного голосування. Зокрема, один із депутатів обласної ради оприлюднив результати проведеного ним таємного голосування публічно продемонструвавши заповнений бюлетень з цього питання.

Коли рішення вступить у силу, то з бюджету Волинська обласна рада також має сплатити 908 гривень судового збору.

Непублічно у Волинській ОДА натякнули про примирення сторін. Проте, в апеляцію обласна рада все ж подала.

«Ми просимо суд скасувати рішення, ухвалити нове. Відмовити в позові. Наразі усі дії, які ми повинні були відповідно до закону вчинити, ми зробили. Ми ж направили рішення президенту, Кабміну. А далі рішення мав би прийняти президент. Питання недовіри», – розповіла керівниця відділу юридичного забезпечення Волинської обласної ради Світлана Хороша.Відтак відкрита війна між гілками влади на Волині переросла у тихі судові баталії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися