Володимир ЛІТВІНЧУК
Волинь

«Настоянка хрону – найліпші ліки від застуди»: волинянин Володимир Літвінчук добре розуміється у народній медицині

19 листопада 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

У Локачах мало хто й знає, що місцевий житель Володимир Літвінчук добре розуміється у народній медицині. І не просто розуміється, а знає багато помічних рецептів, які не раз випробував на собі. А почалося все після того, як довгий час провів у лікарнях, що від таблеток аж шлунок став боліти.

Потрібно дотримуватися  дозування у травах

Про своє захоплення народною медициною Володимир Йосипович не вельми охоче розповідає. Посміхається, що вже старий став і все позабував. Хоч вдома має чимало корисної літератури і саме в книжках вичитує різні помічні рецепти.

– Я вже жонатий був, як перехворів крепко грипом, а він дав ускладнення на серце. Довго лежав в больниці, – пригадує Володимир Літвінчук. – Призначали мені таблетки які хочеш, а тоді ж все безплатно було. Ковтав ліки, а толку нема. Прийшов якось дохтор в палату і каже: «Йди-но вже чоловіче додому, бо тебе залікуємо – і капєц буде». Виписали, а мені погано. Шлунок болить, серце сильно калатає. Пішов по пораду до мами, а вона в Локачах 35 років в аптеці пропрацювала. Все про фітотерапію знала. Дала мені книжки про трави – і взявся я читати.

Знайшов різні рецепти. Пішки накрутив десятки кілометрів по довколишніх луках, полях та лісах. Збори сушив, сортував. Зготував лікувальні чаї з цвіту глоду, собачої кропиви, кореня валер’яни. Пив по трошки, а якогось дня приїхав з роботи, так спрага замучила, що випив цілу кружку лікувального чаю.

– Ой, як недобре мені зробилося. В грудях тисне, голова гуде. Побіг до матері, а вона питає: «Що пив?» Я сказав, що цілу кружку зілля. Вона аж за голову взялася: «Та ти ж міг вмерти! То ж треба дотримуватися дозування!» Пояснила, що ніколи не можна пити багато трав, бо можуть нашкодити.

Так на власних помилках і вчився. Згодом вибрав для себе, які трави підходять. І серце стало ритмічно працювати, і самопочуття покращилося. Але не одразу – цілий рік заварював корисні трави Володимир Йосипович.

Лушпиння цибулі позбавить від геморою

Побачивши, що чоловікові допомогла народна медицина, його дружина Марія Миколаївна і собі зацікавилася. Якось пожалілася, що важко ходити на роботу, задихається.

– Взялися ми шукати помічну інформацію, – продовжує Володимир Літвінчук. – І таки знайшли файний рецепт. До 0,5 літра горілки додати пів кіло меду і розтопити. Коли з’явиться білий шумок, зняти піну і відставити. Це один склад. А другий: додати собачу кропиву, валеріану, сухоцвіт, цвіт глоду. Все змішати. Пити перший тиждень по чайній ложці до їжі раз у день. А другий тиждень по столовій, якщо нічого не турбує. Рік треба вживати. А моя жінка випила першу дозу тої медовухи – і вже краще стало. То вона сміється: «А нащо мені далі пити, я вже не задихаюся». Я трохи розсердився: «Тож книжка пише рік приймати». Але взялася за другу порцію, і появилася алергія на мед, то покинула.

На порозі зима, тож чоловік наперед подбав, щоб мати якісь засоби проти застуди. Одним з найефективніших вважає настоянку хрону. Зробити її дуже легко. Нарізати дрібненько зелене листя хрону. Натрамбувати у півлітрову банку більше половини. Залити його міцним самогоном. На два тижні поставити в темному місці. Як тільки відчуєте, що знобить, болить голова – приймати по столовій ложці перед їжею один раз на день. Також при ангіні нею можна полоскати горло, розчинивши у теплій воді.

– Часто люди мають таку проблему як геморой і бояться розказати, теж знаю один метод лікування, – додає чоловік. – Заварити цибулиння, щоб колір був, як на паску яйця красять. Вода має бути тепла, десь 30 градусів. Сидіти в мисці, поки не схолоне. Потрібно десь п’ять таких процедур. Може, комусь більше чи менше, але поможе.

У свої 74 роки Володимир Йосипович ще на роботу ходить – сторожує у селищній раді, кущі, дерева підрізає, порядок наводить. На місці сидіти не звик, бо переконаний, що рух – це життя.

Руслана СУЛІК

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися