Сьогодні обиратимуть запобіжний захід для бійців 51 ОМБР, яких звинувачують у дезертирстві
Волинь

Сьогодні обиратимуть запобіжний захід для бійців 51 ОМБР, яких звинувачують у дезертирстві

1 серпня 2014, 12:36
0
0
Сподобалось?
0

У Жовтневому районному суді Запоріжжя триває засідання, на якому розглядається клопотання військової прокуратури про винесення щодо 16 військовослужбовців 51-ї бригади запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Це ті військовослужбовці, які минулого тижня потрапивши під потужний обстріл з «Градів» та мінометів в районі міста Красний Дон, і перейшли кордон з Російською Федерацією. Залишення позицій солдати мотивували тим, що лишилися проти ворожої техніки та артилерії з самими лише автоматами. Згодом їх повернули в Україну і помістили під охорону у військову частину у Запоріжжі для проведення слідчих дій (всього 41 військовий). 16 військовим повідомили про підозру у дезертирстві.

Після втручання Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської про цю ситуацію було поінформовано Запорізький обласний центр безоплатної правової допомоги. Його адвокати уже вступили у процес і беруть участь у судовому засіданні.

За дорученням Валерії Лутковської регіональний координатор зі зв'язків із громадськістю Уповноваженого в Запорізькій області Володимир Павленко зустрівся з бійцями 51-ї бригади Збройних сил України, які перебувають нині на території військової частини у Запоріжжі це представники Волинської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей).

Як повідомляє прес-служба українського омбудсмена, у присутності психологів та заступника командира військової частини по роботі з особовим складом, було з'ясовано, що один з них  потребує медичної допомоги, оскільки, з його слів, під час бойових дій отримав контузію. Під час перебування в Запоріжжі лікарем не оглядався, як й інші бійці бригади. За наполяганням регіонального координатора омбудсмена, командування військової частини запросило лікаря для надання медичної допомоги особам тим, хто її потребує.

Зі слів бійців, прокуратура ведеться досудове слідство. Під час їх опитування психологічний тиск до них не застосовується. Пояснення записувалися з їхніх  слів з фіксацією фактичних обставин справи.

За сприяння регіонального координатора заступником командира частини позитивно вирішено питання щодо дозволу для бійців купувати продукти та одяг.

Завідувач відділу Запорізького центру надання безоплатної правової допомоги Олександр Гришин повідомив, що кілька громадських організацій та просто небайдужих людей із Запоріжжя заявили про свою готовність  взяти на поруки підозрюваних військовослужбовців  у разі прийняття судом рішення про винесення їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися