Українські біженці швидко можуть отримати громадянство Німеччини?
Світ

Українські біженці швидко можуть отримати громадянство Німеччини?

11 лютого, 11:30
0
1
Сподобалось?
1

Нещодавно в Німеччині ухвалили закон щодо спрощення умов отримання громадянства. В Україні відразу заговорили, що чимало наших біженців захочуть ним скористатися.

Єдиної думки щодо українських біженців у світі немає. Тоді як одні країни скорочують програми й обіцяють гроші за повернення додому, інші спрощують для тимчасових мігрантів отримання громадянства. Навіщо країнам така міграційна політика, яку користь їм дають біженці? Отож, детальніше про Німеччину. Новий закон покликаний пришвидшити натуралізацію іноземців у Німеччині: тепер для цього буде потрібно прожити в країні п’ять років замість нинішніх восьми. Та якщо людина успішно влилася в суспільство, тобто володіє німецькою мовою, займається волонтерством, має професійні успіхи та відповідну кваліфікацію, достатньо буде й трьох років. Також іноземцям, які взяли громадянство Німеччини, дозволять зберегти паспорт своєї країни, а народжені у ФРН діти іноземців автоматично отримуватимуть німецьке громадянство, якщо один із батьків мешкає в Німеччині понад 5 років (наразі – понад 8 років). Після досягнення повноліття цим дітям не доведеться, як зараз, обирати між двома громадянствами.

Водночас процедура набуття громадянства ФРН передбачає й обмеження для певних категорій людей. Відмовлятимуть у німецькому паспорті тим, хто вчиняє «антисемітські, расистські або інші дії з мотивів, що зневажають людську гідність». Також перешкодою є багатоженство та невизнання рівноправності чоловіків і жінок.

– Німеччина – це країна, яка старіє та якій не вистачає не тільки нових робочих рук, але й молоді. І найпростіший спосіб це виправити – залучити мігрантів, – зазначив президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. – Але через те, що мігранти перебувають у країні тимчасово, їхні родини залишаються на батьківщині. Тож чимала частина коштів, зароблених у Німеччині, спливає до них. Тому Німеччина зацікавлена в тому, щоб найталановитіші та найпрацьовитіші мігранти почувалися в країні, як удома. Тому влада Німеччини пішла на несподіваний крок, фактично дозволивши подвійне громадянство. На німецькому ринку праці наразі є дефіцит понад 1,5 млн працівників, у тому числі вже багато років є запит на висококваліфікованих робітників. Водночас країна є однією з найпривабливіших держав ЄС для трудових мігрантів через високі зарплати. Але процедури легалізації та працевлаштування для іноземців залишаються складними, тому й кадрів не вистачає. Але не треба думати, що Німеччина жде лише одних українців. Ні, вона приймає біженців з усього світу, якщо вони шанують німецькі цінності, працюють і беруть активну участь у житті країни.

Підготувала Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися