Хто заробляє на видобутку бурштину на Волині – розслідування
Актуально

Хто заробляє на видобутку бурштину на Волині – розслідування

30 квітня 2021, 17:51
0
3
Сподобалось?
3

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» для легального видобутку бурштину створила Волинська обласна рада за лобіювання тодішнього голови Ігоря Палиці. Він запевняв, що це КП поповнить бюджет Волині на сотні мільйонів, а той на мільярди гривень. Однак, коли зараз запитують про надходження від «Волиньприродресурсу» у бюджет, то все виглядає не так шикарно і пафосно. Куди діваються гроші від видобутку бурштину на Волині під егідою комунального, тобто державного підприємства, у своєму розслідуванні розбирався Святослав Лесюк з Громадського інтерактивного телебачення.

Все для народу

Ігор Палиця, на той час голова Волиньради, 9 квітня 2016 року заявив: «Нікому, ні одній приватній компанії дозвола на розробку бурштина надаватися не будуть. Волиняни у вигляді Волинської обласної ради через своїх представників повинні контролювати кожен рух, який відбувається з корисними копалинами у Волинській області».

Ігор Палиця обіцяв бюджету Волині мільярди

Натомість Андрій Линдюк, ексголова Маневицької райдержадміністрації, в ефірі ГІТу вже у 2021 році коментував: «Я заходжу в публічну кадастрову карту, яка зараз гарно доступна для всіх, і дивлюся: бац, а цей завод на приватній землі. Це приміщення, де цей бурштин типу переробляється, в приватній власності».

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» створили на початку 2016 року. А через два роки, 31 січня 2018 року, створили приватне ТОВ «Надровидобування». Його засновником на той час був громадянин Польщі Василь Владика. Зареєстрували його у Вінниці. Саме ТОВ «Надровидобування» копає сьогодні бурштин на Волині як генпідрядник комунального підприємства «Волиньприродресурс». При цьому приватній фірмі віддають 50 відсотків чистого прибутку.

Хоча Ігор Палиця на пресконференції 7 вересня 2017 року заявляв: «Тоді всі зрозуміють, кому належать надра: не якимось фінансовим корпораціям чи компаніям зі Львова, з Києва, з Волині, а належить народу. І народ має добувати і мати прибуток від цього».

15 лютого 2017 року у приміщенні Волинської обласної ради проводили обшуки. Тоді печерський райсуд міста Києва надав дозвіл на них у зв’язку з розслідуванням Генпрокуратурою кримінального провадження за фактом зловживання службовим становищем чиновників Держгеонадара. Ті видали «Волиньприродресурсу» чотири ліцензії на 20 років користування надрами з метою «геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ бурштину» на Волині без аукціону. 62 мільйони гривень за спецдозволи заплатило столичне ТОВ «Завод «Ізумруд», яке займається виробництвом ювелірних виробів. До цього підприємства причетна група «Приват» і олігарх Ігор Коломойський, з яким Ігор Палиця перебуває в тісних стосунках.

Під час обшуку в офісі «Волиньприродресурсу» знайшли не підписаний договір на здійснення спільної діяльності та інвестування від 1 червня 2016 року комунального підприємства «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС» із ТОВ «АМБЕР-ІНВЕСТ». Але, здобувши докази, чомусь позов до суду на повернення родовищ у власність держави прокурори надіслали на місяць пізніше встановленого законом терміну. І всі суди, аж до Верховного суду України, відмовилися скасовувати «Волиньприродресурсу» ліцензії.

Тож уже з березня 2019 року «Волиньприродресурс» зміг відновити діяльність. А у жовтні 2020-го, за два тижні до місцевих виборів, у Волиньраді хвалилися першою тонною видобутого на Волині бурштину.

І тут виконувач обов’язків директора Анатолій Капустюк проговорився:

«Комунальне підприємство залучило до генпідрядних робіт генпідрядну організацію – ТОВ «Надровидобування». На даній організації більше 60 людей. Це те, що я знаю».

А от уже на сесії Волинської обласної ради 2 лютого цього року Анатолій Капустюк, виконувач обов’язків директора «Волиньприродресурсу», претендуючи стати повноцінним керівником цього КП, не соромлячись, зізнавався, що завод із чистки бурштину від землі, побудований у селі Прилісне неподалік від Маневич, належить саме йому.

Анатолій Капустюк (зліва) під час призначення директором "Волиньприродресурсу"

«Завод, який знаходиться в селі Прилісне на вулиці Центральна, 79, його орендує генпідрядник, який проводить роботи на підставі договору з КП «Волиньприродресурс». Даний завод було надано ТОВ «Надровидобування» на умовах оренди в 2020 році, був укладений договір оренди. З приводу власника. Власником цього заводу – це так, дійсно, є я – як фізична особа. Конфлікту інтересів немає, тому що я його здаю не комунальному підприємству, а генпідряднику», – сказав Капустюк.

Тобто фізична особа Капустюк здає в оренду спеціально побудований завод приватній фірмі, яка копає бурштин, малює їй пристойні суми за оренду. Приватна фірма закладає кошти від оренди у свої видатки і вимагає сплати цих сум від «Волиньприродресурсу». І керівник «Волиньприродресурсу» Капустюк підписує платіжки, щоб фізична особа Капустюк збагачувалася на оренді. Лише у 2020 році він отримав за це 677 тисяч 727 гривень.

Але й це ще не все. Згідно з декларацією тепер уже повноправного директора КП «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка, завод із збагачення та переробки бурштину в селі Прилісне, адмінбудівля, насосна станція, як і земля під ними, сьогодні належать саме йому. А раніше він ділив ці об’єкти з Ігорем Хоминим 50 на 50. У 2020 році, судячи з декларації Капустюка, Хомин зробив йому подарунок у негрошовій формі вартістю 5 мільйонів гривень.

До речі, з вересня 2020 року до 28 січня 2021 року Хомин був єдиним засновником ТОВ «Надровидобування», приватної фірми, яка числиться генпідрядником коммунального підприємства «Волиньприродресурс».

Капустюка і Хомина пов’язує участь у ТОВ «ЕКОЛОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА БУДІВНИЦТВО», скорочено «Екотехбуд». Основна діяльність цього підприємства – «Добування інших корисних копалин та розроблення кар'єрів». Зареєстроване в Києві. Статутний капітал – 4 мільйони гривень. 10-ма відсотками статутного капіталу володіє ТОВ «Амбер-інвест». До лютого 2021 року одним із засновників цієї фірми був уже знайомий нам компаньйон Капустюка – Ігор Хомин. Він же до липня 2020-го був керівником «Екотехбуду». Серед бенефіціарів цієї ТОВки до вересня 2019-го був і Анатолій Капустюк. Саме «Амбер-інвест»  –товариство з обмеженою відповідальністю, в якому Анатолій Капустюк і засновник, і директор, і кінцевий бенефіціарний власник, мало намір стати генеральним підрядником із видобутку бурштину для КП «Волиньприродресурс». Але після обшуку слідчими Генпрокуратури офісу «Волиньприродресурсу» 15 лютого 2017 року ініціатори створення комунального підприємства відмовилися від цього замислу і призначили Капустюка заступником директора КП «Волиньприродресурс».

Цікаво, що до жовтня 2020 року співвласником Капустюка був Ігор Ярославович Хомин, зареєстрований у місті Коростень Житомирської області. Він мав половину акцій «Амбер-інвест». Але тепер компанія зі статутним капіталом 10 мільйонів гривень і юридичною адресою: Луцьк, вулиця Потебні, 48 повністю належить Анатолію Капустюку.

Гроші є, але їх немає

27 листопада 2020 року, після другого аукціону з продажу волинського бурштину, підконтрольний Ігорю Коломойському телеканал "1+1" розповідав: «Загалом на двох аукціонах вдалося продати майже 900 кілограмів сонячного каменю на загальну суму майже 26 мільйонів гривень».

А ось місцевий волинський телеканал, підконтрольний Ігорю Палиці, увесь виторг з аукціону взагалі «відправив» в обласний бюджет: «За два місяці активної роботи підприємства і внаслідок двох аукціонів вдалося залучити в обласну казну близько 26 мільйонів гривень».

Цю інформацію на ТРК «Аверс» озвучили 28 листопада 2020 року.

А ось що казали 26 березня 2021-го, вже після четвертого аукціону:

«На цю пору підприємство «Волиньприродресурс» в загальному від продажу бурштину вже залучило 23 з половиною мільйона гривень».

Тобто, за чотири місяці і ще після двох нібито успішних аукціонів загальний виторг від продажу бурштину не зріс, а зменшився – на 2 з половиною мільйони: з 26 мільйонів до 23 з половиною мільйонів гривень.

Після першого аукціону 15 жовтня 2020 року ініціатор створення «Волиньприродресурсу» нардеп Ігор Палиця заявив: «Якщо сьогодні 200 мільйонів у рік – обласний бюджет розвитку, то ми очікуємо від того, що буде продаватися бурштин, видобуватися цивілізованим способом – до мільярда гривень на рік. А це школи, садочки, лікарні, дороги».

Чого не скажеш перед виборами?! Натомість очільник КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк 11 лютого 2021 року з трибуни сесії Волиньради виправдовувався: «На кінець четвертого кварталу було на рахунок Волинської обласної ради сплачено 250 тисяч. Зараз, після закриття річної звітності буде наступний платіж, який ми будемо на рахунок з прибутку Волинської обласної ради платити. По результату по підприємству було дуже багато заборгованості. І на кінець минулого року сума заборгованості становила більше 6 мільйонів. Всі ці 6 мільйонів за рахунок реалізації як торфу, так і бурштину були повністю виплачені усім контрагентам. Деякі боргові зобов’язання накопичувалися у 2017, 2018-му, 2019 роках, вже були простроченими, і ми змушені були їх всі покрити».

Андрій Линдюк, ексголова Маневицької райдержадаміністрації, в ефірі ГІТу прокоментував: «Коли продали цей весь бурштин, то за минулий рік місцевий бюджет по статті від бурштину, суто від бурштину і того, що нам казали, які ми будемо мати мільйони, бюджет Маневицької громади отримав 18 тисяч 700 гривень. Але ж нам кажуть так: але це ж тільки перша тонна, тому що вона перша».

А тепер проста арифметика. З того, що нарозказували підконтрольні Ігорю Палиці ЗМІ. Лише на першому аукціоні продали бурштину на понад 20 мільйонів гривень. На другому – майже на 4 мільйони 200 тисяч.

На третьому – на 2 з половиною мільйона. На четвертому – 26 березня 2021 року – майже на 2 мільйони 100 тисяч. Разом – це майже 29 мільйонів гривень. Але, крім того, між третім і четвертим аукціоном продали бурштину на понад 13 мільйонів. Цим похвалився сам Капустюк. 13 плюс 29 дорівнює 42. Стільки на перше квітня «Волиньприродресурс» вторгував від продажу бурштину. Скільки з цих грошей пішло до бюджету Волині чи місцевих бюджетів? Цього вам не скаже ніхто.

І як тут не згадати Анатолія Капустюка, який після першого бурштинового аукціону запевняв: «Результат нашої діяльності – це кошти, які надходять до обласного бюджету, а відповідно ними фінансуються соціальні проєкти: садочки, лікарні, інше».

Олександр Свирида, політик, нардеп ІІІ скликання, в ефірі ГІТу коментував: «Свого часу обіцяли мільярдами завалити Волинську область. Чітко було сказано: 50 відсотків доходу від підприємства піде в обласний бюджет. Тому цікаве питання. А яка там цифра в обласному бюджеті по доходах? Призначення директора. Він мав, як на мене, першим чином сказати, скільки. Тому що є фінансовий план підприємства. Він мусить бути розглянутий і прийнятий. Скільки планується добути бурштину і скільки грошей має бути в обласному бюджеті? Ключове питання. Скільки має одержати область грошей від того».

ГІТ намагався допитатися в нинішніх керівників Волинської обласної ради, а скільки ж отримає від видобутку бурштину обласна скарбниця.

Григорій Недопад, голова Волиньради, на пресконференції 5 березня 2021 року буквально говорив: «Скажу відверто, комунальне підприємство почало працювати фактично в кінці осені. Тому про якісь фінансові плани і взагалі про надровидобування, говорити про те, що вони роблять, – це свого роду лотерея. Є відведені земельні ділянки для них, щоб вони там проводили господарську діяльність. І, повірте, але, на жаль, не може спрогнозувати наше комунальне підприємство, скільки буде видобуто там того сонячного каміння і в подальшому буде реалізовано, по яких цінах».

А заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт взагалі договорився до того, що головне – не скільки отримає обласний бюджет від видобутку сонячного каміння, а те, що почався легальний видобуток бурштину.

Олександр Свирида підсумовує: «Тобто, я так розумію, ніяких мільярдів обласний бюджет не одержить, тому що все вже розподілено. Тільки не для обласного бюджету».

Читайте у соцмережах:

https://t.me/visnykLutsk
https://www.facebook.com/visny...




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися