Сергій ПЛОТНІКОВ
Кримінал

Багатодітний батько з Волині завіз у ліс та зґвалтував школярку

3 лютого, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

Викрадення та зґвалтування дівчини у Камінь-Каширському районі Волині, збройне пограбування на Рівненщині, втеча із зали суду в Луцьку – все це скоїв один чоловік. Йдеться про мешканця Любешівської громади 39-річного Сергія Плотнікова, батька п’яти дітей. За всі свої «подвиги» він нарешті отримав вироки судів.     

Ножем зрізав одяг та двічі зґвалтував

Понад сім років тому ця історія шокувала не лише невеличке село Пнівне, що на Камінь-Каширщині, а й всю Волинь. У червні 2016 року, на Трійцю, в лісі поблизу сусідньої Волиці зґвалтували 15-річну школярку. Дівчина тоді втекла від війни на Донбасі. Як розповіла під час розгляду справи, вона на свято пішла до клубу. О третій годині ночі зателефонувала знайомому, щоб той мотоциклом відвіз її додому. Дорогою зустріла незнайомця, який запитав у неї котра година. Запропонував відвезти, однак дівчина відмовилася. Тоді чоловік приставив їй до шиї ножа, змусив сісти в авто та відвіз до лісу. У лісі  почав ножем зрізати з неї одяг та двічі зґвалтував.

«Узяв ремінь зі штанів потерпілої, обв’язав її шию та сильно стискав ремінь. При цьому потерпіла благала відпустити її і що вона нікому про цей випадок не розповість», – зазначено у вироку Луцького міськрайонного суду.

Ґвалтівник відвіз жертву додому, дав 500 гривень – компенсацію за зіпсований одяг. Також узяв номер телефону, на який дзвонив із погрозами. Мовляв, нікому не розповідай, бо гірше буде. Однак дівчина все розповіла мамі, а та й викликала поліцію.
Сергій Плотніков свою вину у зґвалтуванні заперечив, заявивши, що ножа підкинули, а дівчину він лише вдарив, бо та лаялася російською мовою. За це і дав їй 500 гривень. А правоохоронці справу, за словами Плотнікова, сфабрикували. А за її закриття вимагали гроші – 10 тисяч доларів. Мовляв, того і відпустили – щоб знайшов гроші. Він же вирішив «сховатися». 

Затримали, коли обкрадав сусідів

Треба сказати, що ховався Сергій Плотніков досить успішно. Його роками не могли знайти. В липні 2020-го він «засвітився» в іншому криміналі. На Рівненщині разом із двома спільниками в масках вдерлися у будинок. Господарів, погрожуючи ножем та пістолетом, побили та пограбували. Двох спільників швидко взяли під варту, а от волинянину Сергію Плотнікову вручили лише повідомлення про підозру.
На суд він не з’явився – знову зник. Потім свідчив, що саме у той день, коли зібрався їхати на засідання, його… викрали і довгий час утримували в якомусь підвалі.
«Вранці 30 жовтня 2020 року до нього додому в село Зарудчі Камінь-Каширського району Волинської області на автомобілі «Фольксваген» приїхали троє чоловіків. Вони пред’явили якісь посвідчення, повідомили про необхідність їхати на суд у місто Рівне. Обвинувачений сів в автомобіль, та усі поїхали в напрямку села Залізниця. Далі лісом. Перед селом Кухітська Воля Рівненської області повернули на село Заріччя. Після цього йому на голову надягнули мішок, привезли у будинок, у підвалі якого тримали приблизно шість-вісім місяців. Згодом його ще двічі перевозили. Під час останнього разу автомобіль викрадачів зламався, й обвинувачений від них утік», – йдеться у матеріалах справи.
У травні 2021 року правоохоронці таки знайшли Сергія Плотнікова… у сусідській хаті свого села. Він якраз крав бензотример (щось на кшталт газонокосарки).  Один із оперуповноважених упізнав у підозрілому  чоловікові Сергія Плотнікова, який був у розшуку. Той також помітив правоохоронців і забарикадувався у гаражі. Потім пояснив, що оскільки поліцейські були в цивільному, подумав, що то по його душу прийшли рівненські бандити, з якими мав проблеми. Тому став кричати, щоб не підходили до нього, інакше кине гранату. Здався після того, як приїхали правоохоронці, яких він знав особисто, у тому числі начальник відділку поліції Любешова. Плотнікова привезли у відділок у кайданках та… босим. Де загубив взуття – невідомо.  А граната виявилася муляжем.
Плотнікова затримали і помістили у Луцьке СІЗО.

Втік, як почув рішення судді

У ізоляції чоловік пробув до 10 вересня. Цього дня Любешівський районний суд змінив обвинуваченому у зґвалтуванні міру запобіжного заходу і відпустив його під домашній арешт. А 13 вересня 2021 року суддя Луцького міськрайонного суду знову змінив запобіжний захід підсудному на тримання під вартою. Почувши це рішення, Сергій Плотніков просто встав і… пішов із зали суду. І його ніхто не зупинив. 

«Судді не попередили правоохоронців та судову охорону про зміну запобіжного заходу, тому підсудний зміг залишити приміщення», – так коментувала у ті дні резонансну справу речниця Нацполіції у Волинській області Ольга Бузулук.

Після такого нахабного вчинку щодня до його пошуку залучали до 200 поліцейських. Врешті через три тижні чоловіка вдалося затримати на околиці Любешова поблизу лісу. А 2023-го винесли одразу три вироки. За зґвалтування неповнолітньої 7 липня йому присудили 11 років позбавлення волі та 500 тисяч гривень моральної компенсації на користь потерпілої. У справі про розбій і грабіж на Рівненщині Кузнецовський міський суд 16 листопада присудив сім з половиною років із конфіскацією майна. За крадіжку бензотримера Любешівський районний суд за сукупністю двох попередніх вироків присудив Плотнікову 14 років і 10 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися