З квітня сердечники, астматики та діабетики зможуть отримувати ліки безкоштовно
З перших уст

З квітня сердечники, астматики та діабетики зможуть отримувати ліки безкоштовно

27 березня 2017, 15:50
0
0
Сподобалось?
0

Урядова програма «Доступні ліки» розпочинає діяти уже 1 квітня. Це один з найважливіших елементів великої медичної реформи в Україні. Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. На програму у масштабах держави виділено 500 мільйонів гривень.

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється саме на ці хвороби, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта. Так серцево-судинні хвороби забирають життя 65% українців. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано понад 200 тисяч – здебільшого, це діти та молодь.

Так Міністерство охорони здоров’я включило до програми компенсації вартості ліків 16 препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, три для боротьби з астмою і два для діабетиків. Отримати ліки пацієнт зможе, взявши відповідний рецепт у свого лікаря. Важливо, що у рецепті зазначатиметься не назва конкретного препарату, а головна діюча речовина. Це дозволить обирати найдешевший аналог в аптеці повністю безкоштовно, або інший препарат включений до програми, вартість якого не перевищує середню ціну на ринку. До речі середню ціну у МОЗ вираховували за цікавою методикою. До уваги бралися ціни на аналогічні препарати у п’яти країнах-сусідках України: Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини та Латвії. Дорожчі ліки у програму реімбурсації участі не братимуть.

Де ж саме можна буде обміняти рецепти на потрібні препарати? У програмі «Доступні ліки» на договірній основі з органами місцевого самоврядування братимуть участь аптечні заклади. Їх впізнаватимуть по відповідній наклейці на вітрині з позначкою «Доступні ліки».

Держава, своєю чергою, ставитиме перед залученими аптечними мережами певні вимоги. У кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший препарат за кожною із двадцяти однією позицій та перелік цін відшкодування. Аптеки звітуватимуться перед місцевою владою та документально підтверджуватимуть продаж лікарських засобів, за які передбачене відшкодування. Якщо з документами все гаразд, аптека отримуватиме повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 15 робочих днів.

Тепер пацієнтам вищезгаданих категорій, щоб зекономити власні кошти, потрібно забути про самолікування. Адже, як і раніше, ліки в аптеці можна буде придбати вільно й без рецепту. Проте аптеки відпускатимуть відповідні препарати за повною ціною.

– Для Волині на програму реімбурсації передбачено 13 мільйонів гривень до кінця року. Ця сума, напевно, замала. Можливо обсяг фінансування протягом року переглянуть. Але головне, щоб ця програма запрацювала, і люди повірили, що таке взагалі можливо, – каже начальник управління охорони здоров’я Волинської області Ігор Ващенюк.

Нині формується база аптечних мереж, які працюватимуть з програмою «Доступні ліки». Найближчим часом перелік таких аптек з адресами для зручності пацієнтів буде розміщено на сайті МОЗ. Сюди ж помістять й реєстр цін на ліки, що беруть участь у програмі. У разі виникнення запитань щодо роботи програми можна звертатися буде звертатися на урядову «гарячу лінію» 15-45.

Ліки, яку будуть доступні за програмою

Серцево-судинні захворювання:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

Бронхіальна астма:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

Діабет ІІ типу:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися