З 1 серпня купити житло по програмі “Є-Оселя” матиме змогу будь-який громадянин України: особливості та підводне каміння
З перших уст

З 1 серпня купити житло по програмі “Є-Оселя” матиме змогу будь-який громадянин України: особливості та підводне каміння

17 серпня 2023, 11:56
0
0
Сподобалось?
0

Рішення українського Кабміну про розширення переліку громадян стосовно іпотеки по програмі “Є-Оселя” було прийнято ще 4 липня 2023 року. За словами Дениса Шмигаля, це дає можливість придбати нове житло не тільки військовим, але й звичайним людям. Тож, для тих, у кого немає власних “житлових метрів”, пільговий кредит буде доступний за 7% річних.

Взагалі, ця державна іпотека має велику кількість переваг, серед яких великий термін кредитування та справедливий захист прав позичальників. До того ж квартиру є можливість купити, або у новобудові, або будинку, який не старший за три роки. Але, якщо споруда геть нова, доведеться співпрацювати з акредитованими забудовниками, що мають договір із банком, залученим до “Є-Оселі”. Не варто забувати й про відпочинок, який може забезпечити казино бонус за реєстрацію та відчинити вікно у захопливий всесвіт ігрових автоматів.

Одним з головних нюансів цього кредиту є те, що заявки можна подавати навіть особам з 1-2 групою інвалідності або внутрішньопереміщеним (ВПО) громадянам. Також, попри відсутність нерухомості, є ще один аспект - наявність житла, площа якого менша за 52.5 метра/квадратних. Водночас громадяни, які купують квартири за умовами “Є-Оселі”, стають власниками майнових прав на об’єкт, який знаходиться на стадії побудови.

Як взяти участь у програмі “Є-Оселя” в 2023 році

Взагалі, державний іпотечний кредит став працювати ще в жовтні 2022 року, але станом на сьогодні, понад 900 українських родин вже встигли отримати нове житло. А, за новими умовами, що діють з 1 серпня поточного року, ця цифра має змогу стати ще більшою. Зокрема це:

  • ● Фіксований річний відсоток - 7%;
  • ● Стартова оплата у розмірі, мінімум 20% від вартості житла;
  • ● 20-річний термін кредитування;
  • ● Можливість придбати житлову площу у новому будинку, або багатоповерхівці, якій не більше трьох років на момент укладення договору.

Громадянам повинно бути від 18 до 70 років. До того ж вони мають належати до певних категорій: військові, працівники силових структур, ВПО тощо. Разом з цим, позичальники не повинні брати участь у інших держпрограмах з забезпечення житлом.

Окремо, слід додати, що уряд запровадив додаткові зміни у програмі. Це, серед іншого, додавання територій Запорізької, Харківської та Херсонської областей. До того ж було розширено пільгові категорії громадян-позичальників, які мають відношення до військового або правозахисного секторів.

Декілька слів про проблеми з кредитуванням за умовами “Є-Оселя”

Багато девелоперів з України наголошують, що “Є-Оселя” має великий попит серед потенційних покупців житлової нерухомості. Але, реалізація подібних кредитів може бути сповільненою через недостатнє фінансування. До того ж вартість одного квадратного метра прямо впливає на вартість першого внеску.

Рішення про розширення умов програми розвʼязує цю проблему тим, що у “Є-Оселі” напевно збільшиться кількість користувачів. Також, влада планує залучити міжнародних донорів. Але, інфляція також залишає свій відбиток, як на загальній вартості житла, так і на формуванні первинного внеску.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися