Ковід повертається в Україну
Здоров’я

Ковід повертається в Україну

7 жовтня 2023, 12:38
1
0
Сподобалось?
0

З 1 липня цього року в Україні було скасовано ковідний карантин. Адже більшість людей стали переносити його як звичайне респіраторне захворювання. Та з приходом осені у світі стали фіксувати зростання інфікованих на COVID-19. Україна – не виняток. 

Захворюваність зростає

Лише за третій тиждень вересня в Україні кількість хворих з лабораторно підтвердженим COVID-19 становила 2128 випадків (у попередній тиждень було близько 1200 випадків). 319 людей госпіталізували. Зафіксовано три летальні випадки внаслідок COVID-19. На Волині у цей час зафіксовано 60 хворих. Три тижні поспіль спостерігається незначний ріс захворювання. Як зазначив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, наразі у нас циркулює уже відомий штам вірусу «Омікрон». Але спеціалісти не виключають, що дуже скоро з’являться нові – «Пірола» та «Ерида». Це різновиди «Омікрону», проте значно підступніші. Випадки захворювання уже зафіксували у багатьох європейських країнах, США, Ізраїлі, Канаді, Південній Африці, Австралії, Південній Кореї та Японії.

Американський епідеміолог Деніс Неш заявив, що новий штам коронавірусу «Пірола» здатний обходити імунітет. Заразність надзвичайно висока. За його словами, цей вірус може спричиняти важчий перебіг хвороби, ніж ті, які світ бачив дотепер.

Що відомо про «Піролу»?

Про це ми запитали у завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Волинського центру контролю та профілактики хвороб Валентину Хомутінкіну.

– У хворого підвищується температура тіла, виникає кашель, нежить, закладеність носоглоткових пазух, біль у м’язах, – зазначила спеціаліст. – Більшість людей, інфікованих штамами цього вірусу, переносять його вже як звичайну ГРВІ. Проте можливі ускладнення – запалення легень. У зоні підвищеного ризику залишаються ті ж групи осіб, що й при інфікуванні іншими штамами COVID-19 – «Дельта» та «Омікрон». Це пацієнти із серцево-судинними хворобами, після інфарктів та інсультів, особи з цукровим діабетом та захворюванням нирок (ті, кому проводять діаліз).

Як себе убезпечити?

– Правила поведінки з часів карантину не змінилися. Якщо помічаємо осіб з ознаками ГРВІ, слід дотримуватися соціальної дистанції – до 1,5 метра, – зазначила Валентина Хомутінкіна. – Тим, хто має ознаки застуди, варто залишатися вдома, вдягати маску при контакті з іншими людьми. Радимо вакцинуватися. У цьому разі, якщо людина інфікується коронавірусом, то не буде важкого перебігу хвороби. Рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера – це 3 щеплення. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 місяців від попереднього. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з п’ятирічного віку. Вакцин достатньо у кожному пункті щеплення.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Роман
    Роман

    Про методи діагностики не написано, тому хочу додати, що мені призначали стимуляційну ЕНМГ (електронейроміографія) проходив у Медіком https://medikom.ua/elektronejromiografiya-enmg/ як пояснив лікар, це дуже інформативний метод обстеження кінцівок. Стосовно відчуттів можу сказати, що не боляче, але трошки дискомфорт був.

    21 жовтня 2023, 14:12
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися