Коли комп’ютерна томографія безкоштовна?
Здоров’я

Коли комп’ютерна томографія безкоштовна?

11 листопада 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Часто люди обурюються, що витрачають великі гроші на медичні обстеження, як от комп’ютерну томографію (КТ). Але не всі українці знають, що це обстеження безкоштовне, якщо пацієнт має електронне направлення від лікаря, якщо медичний заклад має обладнання, договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Про це роз’яснено на офіційному сайті Урядового порталу.

Як знайти медзаклад для безплатного обстеження?

Проведення пацієнтам ком­п’ютерної томографії (КТ) оплачує держава. Вартість наданих медичних послуг лікарням з державного бюджету компенсується за Програмою медичних гарантій, яка продовжує працювати попри повномасштабну війну. Зробити КТ безоплатно можна за електронним направленням сімейного чи лікуючого лікаря. Якщо він бачить потребу, випише направлення на таке дослідження. Якщо за результатами проведеного КТ лікар вбачатиме за необхідне провести комп’ютерну томографію в іншій зоні тіла, таке дослідження також має бути безоплатним для пацієнта. Зробити комп’ютерну томографію можна у закладах, які підписали відповідний договір з НСЗУ, мають потрібне обладнання та можливості для проведення обстеження.

Дізнатись адресу та контакти найближчої лікарні, в якій можна безоплатно зробити КТ, ви можете у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Після цього потрібно зателефонувати до обраного закладу та уточнити, чи є в ньому томограф та лікар, який може провести таке обстеження. Якщо так – потрібно записатися та прийти у визначений час для проведення безоплатного КТ.

Не бійтеся дзвонити у контакт-центр

В роз’ясненні Урядового порталу наголошується: вимагання плати за проведення КТ є порушенням прав пацієнта. У такому випадку потрібно подати скаргу до керівника медзакладу (медичного директора), департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні. Не вдається розв’язати проблему на місцевому рівні? Подайте скаргу в НСЗУ через контакт-центр (16-77), на електронну адресу info@nszu.gov.ua або листом на адресу: 04073, м. Київ, пр-т Степана Бандери, 19. Також не бійтеся телефонувати у контакт-центр за номером 16-77!

– Я часто зверталася за цим номером. Дзвонити потрібно тільки в робочий час, а не коли вам ввечері заманеться, – радить моя колега Руслана Сулік. – Я дізнавалася, які медичні послуги надає та лікарня, куди зверталися мої рідні, які послуги безплатні. Також для сусідки цікавилася питанням доступних ліків. Оператори контакт-центру дуже чітко і детально пояснюють суть проблеми. Хочу наголосити, що це не роботи, а живі люди – прекрасні фахівці.

Нещодавно «Вісник+К» писав про резонансний випадок – як волинянка відсудила в одній з районних лікарень «благодійні внески». Її чоловік пережив інсульт, і на покращення його стану пішло чимало грошей. У касу заплатили 34 тисячі гривень «благодійних внесків». Коли жінка дізналася, що лікування інсульту покриває НСЗУ, то написала скаргу. Добре, що жінка зберегла усі чеки. У результаті лікарня повернула пацієнтові гроші.

За кордоном на безплатний прийом місяцями чекають

Українці обурюються, що на безплатні медичні обстеження чи прийоми можна записатися щонайменше за два тижні, а на платне можна з дня на день. Проте ті, хто тепер вимушені жити за кордоном, кажуть, що така практика тут нікого не дивує.

– Прийому за направленням в Ірландії чекаєш 8-9 місяців, а потім ще розшифровку обстеження – 3-4 місяці, – розповідає знайома, яка живе в цій країні. – Зате, якщо людина в критичному стані, то безплатні навіть операції на серці. Заміна суглобів теж безкоштовна, але своєї черги треба чекати до року.

– Щоб отримати скерування на МРТ у Великій Британії, треба бути ледве не при смерті, – розповідає колега, діти якої виїхали туди. – І немає такого: я хочу, а тому мені мають дати направлення. Там навіть аналіз крові чи рентген не отримаєш для підстраховки.

Подібне розповідає і знайома з Естонії. Каже, поки врешті її дитина потрапила на прийом до вузького спеціаліста, минуло пів року. Естонці, які ще тридцять років тому були частиною срср, вже давно до цього звикли і спокійно реагують на такі ситуації. І ніхто навіть не нарікає. 

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися