Пораненим бійцям зі стовбурових клітин «вирощують»... кінцівки
Україна

Пораненим бійцям зі стовбурових клітин «вирощують»... кінцівки

18 липня 2015, 11:41
0
0
Сподобалось?
0
Завдяки технологіям хлопці не залишаються інвалідами
 
Після поранень, отриманих у зоні АТО, сотні наших захисників повертаються додому каліками. Комусь відірвало руку, комусь ногу, хтось втратив у бою очі… Нестерпний біль терзає не лише тіло, а й свідомість: безногий рветься бігти, безрукий – сам тримати ложку, а незрячий мріє знову бачити білий світ. Аби повернути втрачене здоров’я, дехто з бійців шукає порятунку у закордонних клініках. Тим часом не усі знають, що українські хірурги та біотехнологи розробили методику, завдяки якій майже стовідсотково вдається уникнути інвалідності: вчені навчилися вирощувати й міняти… кістки!
 
15-сантиметровий дефект «заростає» за півроку
Дослідницьку роботу у цьому руслі свого часу розпочали на базі Донецького інституту невідкладної і відновної хірургії імені Гусака – під керівництвом хірурга Володимира Оксимця. Тоді рятували від каліцтва поранених шахтарів. Коли ж на сході розпочалася війна, вчені з окупованого Донбасу переїхали до Києва. Тепер дбають про порятунок понівечених вибухами українських захисників.
Зараз курс лікування в клініці проходять 22 військових. У кожного позаду – своя драма. 23-річний боєць Нацгвардії Андрій отримав наскрізне вогнепальне поранення лівої гомілки на 32-му блокпості біля Лисичанська. Має вісім сантиметрів пошкодженої кістки. Кінцівку мали б ампутувати. Але волонтери обнадіяли, що ногу можуть врятувати в Києві у приватній клініці. За п’ять місяців хлопець став на ноги – восьмисантиметровий дефект кістки повністю відновився!
– Щомісяця ми намагаємося брати на лікування 3-4 поранених, – каже гендиректор клініки Олексій Шершньов. – У пацієнтів були дефекти по 12-15 сантиметрів, які нам вдалося «зарощувати» за 5-6 місяців.
Розповідає про прикордонника Сергія, який до війни був підприємцем і єдиним годувальником у родині, а в результаті поранення, отриманого поблизу Красної Талівки Луганської області, йому роздробило 14(!) сантиметрів великої гомілкової кістки. Теж міг залишитися без ноги. А «кіборг» Михайло, доброволець із батальйону «Дніпро-1», в біду попав під час розвідки в селі Піски – автомобіль з бійцями обстріляли з кулемета. У його ключиці немає майже 10 сантиметрів кістки. Ці хлопці були приречені на інвалідність, але, пройшовши курс лікування, отримали шанс на повноцінне життя.
Кістка робиться… з жиру
Диво стало можливим завдяки стовбуровим клітинам. Саме з них почали вирощувати цілі кістки й замінювати понівечені «уламки» кінцівок, тим самим запобігаючи їх ампутації. Результати наших вчених навіть кращі за закордонні досягнення: ефективність української методики становить 97,7%, світовий показник – від 80 до 93%. А для пострадянського простору такі операції взагалі вважаються унікальними.
Стовбурові клітини виділяють із… жиру пацієнта, який методом ліпосакції попередньо береться у нього. Біоматеріал аналізується на зараженість бактеріями та вірусами, після чого лише відбувається «розбір» тканин. «Будівельні» клітини поміщають у спеціальне живильне середовище, де вони множаться в інкубаторах – з 5 мільйонів клітин первинного матеріалу виростає 100 і більше мільйонів!
Суть методу полягає у тому, що вчені вирощують фрагменти кісток у вигляді тканинно-інженерного 3d-матрикса. Це спеціальний матеріал на основі кісткової крихти, який ще називають кістковими чіпсами або кістковими блоками, «оброблений» рідними стовбуровими клітинами. За формою носій нагадує кістку, якої не вистачає. Невдовзі стовбурові клітини не лише гарантують зрощування кістки з трансплантатом, а й створюють судини, м’язи та інші типи тканин! Бо саме вони активізують імунну систему й змушують мозок дуже швидко «лагодити» травмоване місце. Так виникає комплексний ефект регенерації. 
Зважаючи на те, що технологічний процес створення тканин потребує не тільки вартісного іноземного обладнання, але й дорогих імпортних реагентів, лікування – недешеве. «Заміна» кістки обходиться у середньому у 200 тисяч гривень (10 тисяч доларів). Гроші для поранених бійців збирає Всеукраїнський центр волонтерів «Народний проект». 
Підготувала Наталія КРАВЧУК

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися