Центр зайнятості допомагатиме громадам підбирати кадри
Україна

Центр зайнятості допомагатиме громадам підбирати кадри

14 грудня 2018, 16:36
0
0
Сподобалось?
0

Третій рік в Україні активно реалізовують реформу децентралізації. На Волині сьогодні вже створена 41 об’єднана територіальна громада (ОТГ), дев’ять з’являться після виборів 23 грудня. Експерти зазначають, що одна з найбільших проблем громад – кадрова. Допомогти її вирішити зголосилися у Волинському обласному центрі зайнятості. Його директор Роман Романюк презентував унікальний для України проект «Успішна громада».

Місцем презентації вибрали Боратин. Зовсім не випадково. Адже тут – одна з найкращих об’єднаних громад України. До обговорення проекту долучилися працівники Боратинської ОТГ, її голова Сергій Яручик та представник Волинського центру розвитку місцевого самоврядування – радник з питань муніципальних послуг Петро Лавринюк.

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк наголосив, що фахівці організації готові допомогти вирішити кадрову проблему, з якою стикнулися створені громади.

– На перше листопада цього року на обліку в обласному центрі зайнятості перебували 1700 жителів громад. Разом із тим, волинські громади мають вакансії 133 спеціалістів. Це соціальні працівники, юристи, державні реєстратори, водії, сантехніки, електрики, вчителі, клубні працівники тощо. Найбільш затребуваними, напевно, у наш час будуть проектні менеджери, які знатимуть, як залучати грантові кошти для розвитку громад. Ми маємо можливості допомогти знайти потрібних фахівців, або ж підвищити їх кваліфікацію чи навіть навчити за свої гроші, – зазначив під час презентації Роман В’ячеславович.

За його словами, реалізація проекту «Успішна громада» має на меті сприяти економічному розвитку громад, розширить можливості для самозайнятості їхніх жителів. Спеціалісти центру зайнятості організовуватимуть круглі столи та робочі зустрічі, братимуть участь у розробці стратегії розвитку ОТГ, проводитимуть ярмарки вакансій, тренінги, семінари тощо. Вони також зможуть здійснювати професійну орієнтацію молоді, пропонувати здобувати ті спеціальності, які актуальні для конкретної громади. Послуги служби зайнятості будуть доступними для кожної людини.

– На порталі Волинського обласного центру зайнятості створений електронний кабінет для кожної ОТГ області, – пояснив Роман Романюк. – Тут буде розміщений паспорт кожної громади, інформація про її потреби у тих чи інших спеціалістах, а також опубліковані дані про направлення центром зайнятості працівників на тимчасові або громадські роботи. Окрім того, з його допомогою можна буде здійснити добір працівників шляхом перегляду резюме, проведення онлайн-співбесід із претендентами.

– Презентований центром зайнятості проект є дуже потрібним і своєчасним для територіальних громад, які відчувають кадровий голод, –  зазначив голова Боратинської ОТГ Сергій Яручик. – Думаю, що це реальна можливість отримати кваліфікованих фахівців та зробити ще один крок у розвитку громади. І ми обов’язково співпрацюватимемо у цьому напрямку з центром зайнятості. Наприклад, у нас сьогодні відкриті вакансії юриста та інспектора з благоустрою. Хотілося б, щоб ви допомагали не лише державним установам, а й бізнесу. Підприємці також відчувають нестачу кваліфікованих спеціалістів. А стабільний розвиток економіки – це наповнення бюджету громади.

Радник з питань муніципальних послуг Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Петро Лавринюк зазначив, що запропонований проект – це дуже хороший сервісний підхід, який дійсно посприяє громадам у досягненні успіху. Дуже важливо, що це власна ініціатива державної установи, яка шукає можливості для розвитку спектру своїх послуг.

Проект «Успішна громада» реалізовуватимуть від грудня цього року до листопада 2019-го. Директор Волинського центру зайнятості Роман Романюк переконаний, що ініціатива буде корисною і актуальною для кожної громади.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися