Алла КУЦИН
Волинь

Чи можна їхати на заробітки, коли отримуєте допомогу по безробіттю?

19 листопада 2022, 14:39
0
0
Сподобалось?
0

Від початку війни чимало українців втратили роботу та опинилися у скрутному становищі. Хтось поїхав за кордон, хтось змінив сферу діяльності. Та більшість звернулися по допомогу до служби зайнятості, яка у нинішній складний час активно працює. Однак нещодавно були прийняті законодавчі зміни на час дії воєнного стану. Тож ми попросили директорку Волинського обласного центру зайнятості Аллу Куцин розповісти про них детальніше.

– З 29 жовтня допомогу по безробіттю у період воєнного стану виплачують по-новому, – зазначила Алла Миколаївна. – Нині людина не може отримувати допомогу понад 90 календарних днів. До змін цьогоріч максимальний розмір допомоги становив 9 750 гривень на місяць. Тепер її зменшили до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року. Зараз це 6 500 гривень. Поясню: якщо людина отримувала 20 тисяч гривень зарплати, але після втрати робочого місця звернулася до центру зайнятості, то розраховувати на високі виплати не може.

– Яку роль у призначенні допомоги по безробіттю відіграє страховий стаж? Чим він так важливий?

– Люди мають розуміти, що страховий стаж – це дуже серйозно. Він впливає і на майбутню пенсію, і на різні соціальні виплати. Тож ми постійно наголошуємо на легальному працевлаштуванні. Від стажу залежить тривалість та відсотковий розмір допомоги. До війни при наявності відповідного страхового стажу виплата допомоги по безробіттю могла тривати до 360 календарних днів. Після законодавчих змін розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб визначається у відсотках до їхньої середньої заробітної плати, залежно від страхового стажу, але не менше за мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений для цієї категорії осіб: до 3 років – 50%, від 3 до 6 років – 55%, від 6 до 12 років – 60%, від 12 до 18 років – 65%, від 18 до 24 років – 70%, від 24 до 30 років – 75%. А якщо ж у вас понад 30 років стажу, то нарахують 80 відсотків. Якщо особа, страховий стаж якої становить не менш 15 років, протягом цього часу не отримувала допомогу по безробіттю, то при розрахунку розміру допомоги відсотки до середньої заробітної плати збільшуються ще на десять.

– Чи є випадки, коли безробітний, перебуваючи на обліку, їхав підзаробити за кордон? Можна таким чином вбити двох зайців?

– Хитрувати з нами не варто. Адже ми постійно комунікуємо з прикордонною службою щодо перетинів кордону. Безробітний зобов’язаний попередити свого кар’єрного радника про виїзд за межі країни упродовж трьох робочих днів. Якщо цього не зробив, то згідно з новим законодавством, реєстрацію припиняють. Те саме буде, якщо безробітний був в іншій державі одноразово понад 14 днів або більше 60 днів загалом упродовж року. Якщо за тридцять календарних днів не повернеться із-за кордону, то на 31-й припиняють реєстрацію. Однак, перебувати за кордоном можна більше часу, якщо потрібне лікування чи є інші підстави. Це мають підтвердити відповідні документи.

– Дякую за пояснення.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися