Філарет планує розвивати «відновлену» УПЦ КП за допомогою єпископів з Росії
Україна

Філарет планує розвивати «відновлену» УПЦ КП за допомогою єпископів з Росії

20 червня 2019, 21:02
0
0
Сподобалось?
0

У Києві у Володимирському соборі з ініціативи колишнього предстоятеля уже неіснуючої Української православної церкви Київського патріархату Філарета пройшло зібрання, яке його учасники назвали «помісним собором». На ньому постановили постановили відмінити постанову про ліквідацію УПЦ КП, яку прийняли 15 грудня 2018 року, й «відновили» діяльність патріархату.

Прикметно, що зібрання проігнорували усі українські ієрархі. Тут були окремі представники духовенства, зокрема настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек, який є давнім соратником Філарета. 

Також на зібрання прибули представники колишньої УПЦ КП з Росії – митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов). В РФ вони керують кількома парафіями, які належали до Київського патріархату. З їх допомогою у майбутньому Філарет й планує розбудовувати свою церкву. За його словами, для розвитку церкви достатньо всього двох єпископів. Адже, за канонами, висвячувати у єпископи можуть щонайменше двоє вже діючих єпископів, а без єпископів церква не може функціонувати, оскільки тільки вони можуть освячувати необхідне для таїнств миро. «Собор» Філарета уже подбав про розвиток. На зібранні затвердили двох нових кандидатів у єпископи, яких планують висвятити найближчим часом. Це насельник Свято-Феодосіївського монастиря архімандрит Андрій Маруцак та ієромонах Ілля Зеленський.

Окремим рішенням зібрання Філарета вирішило повернути собі все майно колишнього Київського патріархату, включно з усіма київськими монастирями. Проте Філарет уточнив, що жодних силових захоплень не буде.

Більшість нинішніх ієрархів ПЦУ, які раніше належали до Київського патріархату, проігнорували зібрання Філарета.

Православна церква України оприлюднила заяву з приводу подій у Володимирському соборі. У ній йдеться про те, що Філарет не мав права самостійно скликати помісний собор, ні за статутом УПЦ КП, ні за статутом ПЦУ. 24 червня Православна церква України проведе засідання синоду. На ньому покарають учасників «собору». Найімовірніше їх просто виведуть зі складу ПЦУ. Для Філарета це означатиме втрату керівництва у Київській єпархії. Вона досі не перереєструвала свій статут як частина ПЦУ. 24 травня синод зобов'язав її зробити це у місячний термін. Цей строк якраз і спливає 24 червня.

Також у ПЦУ закликали тих, кому запропонують стати єпископами УПЦ КП, відмовитись, оскільки їх не зможуть прийняти до складу єпископату ПЦУ.

У ПЦУ впевнені, що вчинок Філарета не стане приводом для позбавлення України томосу. Адже від самого початку конфлікту між Філаретом та Епіфанієм Вселенський патріархат був на стороні останнього.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися