Онкохворих українців залишили без ліків: у Києві - акція протесту
Україна

Онкохворих українців залишили без ліків: у Києві - акція протесту

18 грудня 2020, 19:26
0
0
Сподобалось?
0

18 грудня біля Міністерства охорони здоров’я відбулась акція «Степанов, руки геть від онкопрепаратів», яку організувала ГО «Афіна. Жінки проти раку».

Онкохворі пацієнти вийшли з вимогою закупити за кошти, передбачені для закупівлі ліків від раку, онкопрепарати, а не вакцину від COVID-19, повідомляють на сторінці ГО у Фейсбуку.

Очільник МОЗ Максим Степанов відібрав у пацієнтів 500 мільйонів гривень. Ці гроші зекономило ДП «Медичні закупівлі України» на державних закупівлях ліків. Міністр за ці кошти планує закупити вакцини від COVID-19.

«Це неприпустимо, коли міністр охорони здоров’я позбавляє ліків пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Чому міністр вирішує закупити вакцини не за гроші з Фонду для боротьби з COVID-19, а за рахунок життя онкопацієнтів? За зекономлені кошти можна придбати медичні препарати та врятувати онкопацієнтів. Проте Максим Степанов має інші пріоритети, йому байдуже на наше життя», — акцентує Вікторія Романюк, співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку».

Лікування онкозахворювань є дуже дороговартісним. В пацієнтів немає таких ресурсів. Тому вони змушені збирати кошти в соцмережах, продавати майно та залазити в борги, щоб отримати лікування і не померти. Тисячі пацієнтів можна врятувати, якщо держава потурбується про них і не кидатиме напризволяще.

«У мене 4 стадія меланоми. Я повноцінно живу і працюю, завдяки сучасному препарату Pembrolizumab. У 2019 році препарат Pembrolizumab був внесений у перелік ВООЗ, як рекомендований для лікування при метастатичній меланомі. Проте в Україні Pembrolizumab не входить в перелік ліків, які закуповують за державний кошт. Вартість лікування для пацієнтів наразі складає 116 тис.грн. кожні три тижні. Молоді, працездатні громадяни нашої країни, у яких немає фінансової можливості купувати препарат, помирають. Їх можна врятувати, якщо держава не кидатиме їх напризволяще, а у пацієнтів не будуть забирати кошти на медичні препарати», — підсумовує Юлія Ковмір,  пацієнтка з меланомою.

Це вже не вперше, коли Максим Степанов забирає кошти в онкохворих пацієнтів. У жовтні перерозподілили 104,7 млн грн із програми діагностики онкозахворювань на дороги та ремонт будівель МОНу.

Світлана Лук'янова прийшла під МОЗ, тому, що її мама теж хворіє, і препарат, потрібний для лікування, не закупляються державним коштом.

«Ми вимагаємо забезпечити онкопацієнтів необхідними ліками, і кошти, які виділяються на закупівлю ліків від раку використовувати за призначенням, - закупляти ліки від раку!» – заявляли учасники акції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися