Поліна РАЙКО
Україна

Узяла в руки пензля у 69

24 червня 2023, 14:44
0
0
Сподобалось?
0

В Олешках затопило унікальний будинок художниці Поліни Райко

Підрив окупантами Каховської ГЕС зруйнував велику кількість культурних пам’яток Херсонщини. Серед них – будинок-музей художниці Поліни Райко в тимчасово окупованих Олешках.

Будинок Поліни Райко був особливим, адже художниця розписала його власноруч. Жінка взяла до рук пензлика у 69 років! Усе своє життя вона працювала в колгоспі, виростили з чоловіком двох дітей. Малювати почала після ряду трагічних подій. Помер чоловік, загинула в автокатастрофі донька, якій було 40 років. Син пив і бив матір, що аж врешті сів на три роки в тюрму, а після виходу теж помер. Після пережитого горя Поліна Райко намалювала на хвіртці біля свого будиночка голуба. Так народилася яскрава й самобутня українська художниця. Вона малювала чотири роки, до самої смерті. Знайомі жінки розповідали, що вона витрачала на фарби й пензлі майже всю свою пенсію. Місцеві розповіли, що Райко в Олешках сприймали як дивну, навіть несповна розуму, бо вона любила ходити у плавні, сидіти наодинці, слухати спів птахів або «спілкуватися» з рибою. Коли сусіди говорили жінці, що краще би вона витрачала гроші на їжу, Поліна Райко відповідала: «Я щаслива, тільки коли малюю».

Хоч сусіди з бабці і посміювалися, нерідко запрошували розмалювати піч або навіть пам’ятники на цвинтарі (розмальовані квітами та дивними птахами, вони нагадують знаменитий «веселий» цвинтар у Румунії).Вона малювала чайок і ангелів, риб і лебедів, Бога і Богородицю, себе з сестрами, дітей своїх, фантастичних істот, іноді зображувала свої сни. Так розмалювала п’ять кімнат свого будинку, який перетворила на справжній витвір мистецтва. 

Після її смерті в 2004 році хату художниці придбали шанувальники її творчості з Канади. Ендрюс Неміцкас зробив своїй дружині-українці Олені такий незвичний весільний подарунок. Тут створили будинок-музей Поліни Райко, який став справжнім місцем паломництва: тут проходили фестивалі, зйомки фільмів. Навесні минулого року Олешки потрапили в окупацію. Під час окупації художник В’ячеслав Машницький, засновник Фонду Поліни Райко, зник безвісти. У якому стані вийде з-під води будинок – невідомо.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися