Що робити у разі радіаційної аварії
Україна

Що робити у разі радіаційної аварії

21 червня 2023, 18:20
0
0
Сподобалось?
0

Головне, радить МОЗ, потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо перебуваєте на вулиці. Це може бути підвал або середина будівлі. Якомога далі бути від стін і даху будівлі. Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, , ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимикайте системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку. Залишайтесь в укритті, допоки офіційна влада не надала інших вказівок.

Користуйтесь повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади. Якщо місцева влада та надзвичайники дають вказівки – виконуйте їх обов’язково.

Зніміть верхній одяг. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Покладіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер.

Прийміть душ з милом або вимийтесь під проточною водою, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру. Зрештою, скористайтеся вологими серветками чи тканиною.

Майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах, адже кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати.

Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

Харчові продукти є безпечними, якщо зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери.

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Теж саме зробіть із кухонним приладдям перед використанням. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Коли потрібно приймати йодид калію

Йодид калію – знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань, якщо його приймати вчасно й у визначеному дозуванні. Він не захищає людей від радіації, а тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Йодид калію слід приймати, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС.

Приймати йодид калій для «профілактики» без потреби недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися