Травматолог з москви лікує українських військових
Україна

Травматолог з москви лікує українських військових

12 листопада 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Війна проти України поставила росіян перед вибором,  на чиєму ти боці – добра чи зла? Більшість так і не спромоглася усвідомити, що їхня країна стала агресором і розв’язала дику криваву бійню в сусідній державі. Серед тих небагатьох, хто став на бік добра – відомий московський лікар-ортопед Андрій Волна. Він не просто підтримав Україну, а й приїхав допомагати нашим лікарям рятувати поранених військовослужбовців.

За антивоєнну позицію могли відібрати дітей

З Україною Андрія Волну пов’язували давні професійні зв’язки та контакти. Ще з 2008 року він часто у складі міжнародної бригади травматологів-ортопедів бував у нашій країні, читав лекції. В росії він був одним із засновників відомої столичної Ільїнської лікарні, завідував відділенням ортопедії та травматології. Політикою ніби не цікавився, але не зміг мовчати, коли його країна незаконно анексувала український Крим і розпалила конфлікт на Донбасі. Андрій був вражений, коли його колеги-лікарі аплодували захопленню Криму. Він не мовчав, коли отруїли Олексія Навального, і був у числі лікарів, які розслідували цей випадок. З такою позицією йому непросто було в москві. Згодом довелося змінити місце роботи й перейти в іншу клініку. Після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 Волна спробував організувати лікарське товариство на антивоєнні виступи, але більшість знову воліла мовчати. Дехто з колег та впливових пацієнтів з числа працівників силових структур почав йому натякати, що він наговорив уже надто багато, й добром це не закінчиться. І радили виїхати з країни. Бо у них з дружиною, теж антивоєнною активісткою, могли просто відібрати трьох неповнолітніх доньок. Тому Андрій пішов в естонське посольство й попросив візу. А вже 5 вересня 2022 вони з дітьми сіли в авто і перетнули російсько-естонський кордон, попросивши політичного притулку в Естонії. Через пів року родина отримала міжнародний захист.

Не вірить, що побачить росію майбутнього

– Наступні пів року я ходив у консульство України в Таллінні, щоб отримати можливість приїхати в Україну та допомагати своїм колегам боротися з російською агресією в операційній, якщо можна так висловитись, – так пояснив свій вчинок пан Андрій.

Як професіонал в ортопедії, він хотів бути корисним, щоб хоч якось спокутувати провину своєї країни перед українським народом. І рівно через рік після виїзду з росії, тобто 5 вересня цього року, Андрій Волна зміг приїхати в Україну і нині працює у Києві. Працює як волонтер, не отримуючи жодної винагороди за свою роботу. Він багато чого бачив за свою лікарську практику. Але те, що доводиться бачити зараз у госпіталі, вражає навіть його, досвідченого травматолога:

 – Це страшна, кривава, агресивна війна з боку росії. Це безумство якесь... Якщо говорити про терміни саме медичні, то переважають важкі мінно-вибухові поранення. Вони превалюють над вогнепальними пораненнями. Те, що я бачу в Україні, переважає весь мій хірургічний досвід. Я усвідомлюю, що для своїх пацієнтів, поранених українських бійців, є представником країни-агресора. Але важко пояснювати родичам загиблих, хто ти і що ти. Це мій хрест, що на мені лежить.

Родина лікаря поки що в Естонії. Старші доньки, яким 14 і 10 років, уже все розуміють і підтримують вибір тата. Найменшенька 5-річна Машенька посилає татові в Київ жовто-блакитні сердечка. Дружина Андрія – відомий нейрохірург. І вона теж хотіла б приїхати в Україну, щоб використати свій досвід у лікуванні українців. Чоловік каже, що пов’язує своє майбутнє з нашою країною, якщо буде корисним тут. Путінську росію вважає фашистським режимом, який буде загрожувати світові, поки не буде демонтований остаточно. Як це станеться і коли – сказати важко. Як і те, на скільки шматочків вона розпадеться. І на одному з цих шматків, можливо, колись народиться прекрасна росія майбутнього.

– Я не вірю в те, що я до цього доживу. У сучасну росію я не повернуся. Вона мене зрадила, і бачити її не хочу...

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися