17 березня 2024:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

17 березня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

17 березня, 10:04
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 17 березня, вшановують пам'ять преподобного Олексія.

Що сьогодні за церковне свято

17 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Олексія. Він народився в IV столітті в знатній римській родині. Якось у храмі під час богослужіння йому привиділося, що ховають його матір. Він почав невпинно молитися, щоб випросити у Господа її життя. Олексій також відмовився від багатства та щасливого майбутнього, а у вечір свого весілля покинув рідну домівку і став жебракувати. 17 років він провів у місті Едеса, де просив милостиню біля храму Пречистої Діви Марії. Люди почали приходити до нього за мудрістю, а тому він покинув поселення і на кораблі повернувся до Риму. Він осів біля батьківського дому, але його батьки не впізнали сина і годували його 17 років, як жебрака. Тільки після смерті преподобного, вони зрозуміли, хто був біля них.

Що не можна робити 17 березня

Не можна рубати березу.

Не дозволяється працювати після заходу сонця.

Забороняється лаятися і лихословити.

Народні прикмети і традиції на 17 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: тепло — буде хороший урожай;
  • багато води талої до достатку сіна;
  • бджоли вперше вилетіли — буде багато меду;
  • сніг чи дощ — буде великий урожай фруктів та овочів;
  • журавлі повернулися додому — вже остаточно потепліє.

Наші пращури вірили, що цього дня березові бруньки отримують особливу цілющу силу. А ще існувало повір'я, якщо цей день випав на понеділок, то він несприятливий для довгої подорожі.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 17 березня

Які сьогодні іменини: Павло, Макар, Гавриїл, Віктор, Олексій, Олександр.

Талісманом людини, народженої 17 березня є хризопраз. Його ще називають зеленим агатом. Здавна хризопраз використовували для заохочення оптимізму, задоволення та радості.

Який сьогодні день в Україні і світі

17 березня в Україні святкують День мобілізаційного працівника. Професійне національне свято, яке було створене в серпні 2000 року. Спочатку його святкували 14 вересня для вшанування переформування мобілізаційного управління 1993 року, але 2016 року дату вирішили змінити. Нова пов'язана з першою масштабною мобілізацією, яка відбувалася в перший рік російської агресії (2014 року). Головна мета цього дня полягає в тому, щоб висловити подяку за відповідальну та дуже важливу працю — організацію мобілізації, комплектування військ.

Також 17 березня День працівника житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення в Україні. Свято припадає щорічно на третю неділю березня і було започатковане за указом президента України Леоніда Кравчука 1994 року. Голова мета цього дня полягає в тому, щоб привернути увагу людей до житлово-комунального господарства, яке забезпечує якісні умови життя населення і здійснює постачання ресурсів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися