Благовіщення 2024: прикмети та заборони
Україна

Благовіщення 2024: прикмети та заборони

25 березня, 11:13
0
0
Сподобалось?
0

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з православних свят, присвячене подіям земного життя Ісуса Христа і Діви Марії.

 Відзначати його почали ще в III столітті, а спочатку воно називалося "Звіщення", "Привітання Марії", "Зачаття Христа".

Благовіщення - це "блага звістка". За переказами, цього дня Діві Марії з'явився архангел Гавриїл і приніс благу звістку, що Вона незабаром народить Спасителя: "Радуйся, Благодатна! Господь із тобою! Благословенна ти між жінками!" Саме з цього моменту і починається втілення в життя задуму Божого - відкрити віруючим дорогу в Царство Боже.

Епізод, коли архангел Гавриїл сповістив новину Пречистій Марії, є частим сюжетом на церковних фресках. Найдавнішими в Україні є зображення Благовіщення на фресці та мозаїці в Софії Київській, які датуються XI століттям.

Що можна робити на Благовіщення

Оскільки це велике церковне свято, то на Благовіщення Пресвятої Богородиці добре відвідати літургію в церкві та помолитися. До Діви Марії звертаються з особливими проханнями - просять здоров'я, захисту, допомоги у важких ситуаціях, прощення гріхів, а також дякують за отримані блага. Не має значення, яку молитву читати Богородиці або ж звертатися своїми словами - головне, щоб молитва була щирою.

Свято випадає на період Великого посту, але цього дня він не такий суворий: можна з'їсти трохи риби, додавати до страв олію, випити церковного червоного вина.

У народі існує традиція вмиватися цього дня талою водою - вважається, що це зміцнює здоров'я. Господині ж запасаються благовіщенською сіллю - вірять, що вона рятує від усіх хвороб.

Що не можна робити на Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це час, коли потрібно присвячувати себе духовному, а не мирському. Тому в свято намагаються не займатися важкою фізичною працею і навіть домашніми клопотами.

Також цього дня не слід:

  • шити, прати, в'язати, готувати;
  • ображати оточуючих, сваритися, грішити;
  • вирушати в далеку дорогу;
  • давати в борг або виносити щось із дому, щоб уникнути втрати в майбутньому.

Існує повір'я, що саме на Благовіщення Господь і Богородиця благословляють усі рослини, тому в свято не можна працювати на землі, обрізати дерева. Є також приказка: "На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівка косу не плете". Що це означає і чи можна мити голову на Благовіщення? Це означає, що стригти і фарбувати волосся у велике свято не слід, але митися, зокрема й мити голову, церква не забороняє.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися