Купуйте саджанці не за гарними етикетками, а за розвинутим коренем
Україна

Купуйте саджанці не за гарними етикетками, а за розвинутим коренем

23 квітня 2018, 19:21
0
0
Сподобалось?
0

Нині на ринку пропонують сотні саджанців: яблуні, груші, сливи, черешні й персики.    І біля кожного деревця – яскраві фотографії з плодами. Та, як радять фахівці, на ці малюнки потрібно звертати найменше уваги.

Зрозуміло, найкраще купувати саджанці у спеціальних плодорозсадниках або у господарів, які мають свій сад. Той, хто вибирає деревце за гарною картинкою, ризикує придбати кота в мішку. І замість яблуні чи груші виростити «дичку». Люда Кручкова із села Маньків Локачинського району разом з чоловіком багато років реалізовують плодові саджанці, які постачає одна дослідна садівнича станція зі Львівщини. Тому покупцям-початківцям вона дає корисні поради.

– Найперше, не дивіться на яскраву картинку, яка причіплена біля гілочки, а зверніть увагу на зовнішній стан деревця, – каже Люда. – Бажано, щоб бічні гілки яблуні, груші та інших культур були рівномірно розподілені у різні боки, а не утворювали «однобокий» саджанець. Часто люди вагаються, що вибрати: потужний стовбур і маленький корінь чи тонкий стовбур і розвинутий корінь. Більшість помилково вибирає перший варіант, але насправді треба дивитися, щоб коренева система була хороша. Дрібне коріння має бути густим і пишним. Якщо ж є тільки головний корінь, а бічних відростків немає або дуже мало, то цілком ймовірно, що деревце буде хворим.

Також потрібно звернути увагу ще й на те, як у продавців розкладені саджанці плодових дерев. Якщо вони лежать просто на асфальті під палючим сонцем, корені сухі й обвітрені, то шанси на те, що деревце приживеться – мінімальні. Краще купувати саджанці, поміщені в кориті, відрі або в іншій ємності з глиняною бовтанкою чи хоча б накриті вологою ганчіркою або мішковиною.

Не треба гонитися за низькими цінами на деревця. Хороша яблунька коштує 60 гривень, груша – 70, черешня, слива – 80, абрикос, персик – 100-110. Якщо обирати сорти, пристосовані до наших кліматичних умов, то за кілька років пригощатимете усіх смачними плодами.

– У нас популярні зимові сорти яблук «Флоріна», «Джонаголд», а літні – «Мелба», «Пірос», «Сан Райз», – розповідає Люда. – Родять у нас і персики. Варто обирати морозостійкі сорти «Редхейвен», «Харнас», «Санкрест» і висаджувати у затишному, закритому від протягів місці. Варто знати, що ямку для майбутнього деревця треба заздалегідь підготувати: кинути перегній чи деревне вугілля. Під час садіння корінь легенько присипати землею. А потім вилити відро води, щоб ґрунт влігся. Влітку обов’язково треба підливати молоденькі деревця. Не забувайте, що розвитку кореневої системи сприяє мульчування (скошеною травою обкладають землю навколо). При поливі вона утримуватиме вологу і живитиме рослинку.

– Деревце, як і людина, хоче, щоб за ним доглядали й любили, – переконана Люда. – Як ви дбатимете про нього, так і воно віддячить врожаєм.

Руслана СУЛІК, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися